Afbeelding
Foto:

Job Buddy Leiderdorp is een initiatief van en door Leiderdorpse ondernemers, ondersteund door de gemeente

Leiderdorp. Doel is om gezamenlijk werkzoekenden in Leiderdorp sneller aan een baan te helpen. De drijvende krachten achter Job Buddy zijn Astrid Selier van Stimulanszz, die ook de coördinator is, en René van Giezen van 071media plus. Iedere drie weken praten zij u via deze rubriek bij over het project.

Op 6 en 13 oktober hebben de eerste Buddytrainingen plaatsgevonden. Vijf buddy's hebben zich voor de pilot aangemeld en zijn gekoppeld aan een werkzoekende. Vandaag kijken we mee tijdens de training.

Trainingen voor nieuwe buddy's zijn gestart

Opgewekt en gemotiveerd kwamen de vijf Leiderdorpers die zich opgegeven hadden als buddy's voor Job Buddy Leiderdorp op 6 oktober naar hun eerste training. Na koffie en gezellig bijkletsen begon Astrid met de vraag: 'Waarom wil je buddy zijn?'

Alle buddy hadden hierop een gelijkluidend antwoord dat erop neerkwam dat ze graag zinvol bezig willen zijn door een vrijwillige bijdrage te leveren aan een maatschappelijk belangrijk project. Astrid stak hierop in: "Helpen van een ander heeft een positief effect op jezelf. Je krijgt een fijn gevoel en hogere waardering voor jezelf, je voelt je beter en gelukkiger. Vanuit dit gevoel kun je een ander goed helpen en help je ook jezelf."

Wat is een buddy?

Tijdens de trainingen legde Astrid helder uit wat een buddy is en wat er van hem of haar wordt verwacht.

Een buddy is geen coach in de klassieke zin van het woord al zijn er wel de nodige overeenkomsten. Een coach heeft gesprekken in een vooraf bepaalde frequentie, luistert, onderzoekt en stelt vragen. Meestal volgens een bepaalde methodiek. De coachee - degene die gecoacht wordt - komt tot inzichten en de coach stimuleert hem of haar om tot bepaalde veranderingen te komen in de persoonlijke ontwikkeling.

De buddy is meer een maatje en staat de werkzoekende bij in het sollicitatieproces. Een buddy kijkt over iemands schouder mee zodat diegene het gevoel krijgt er niet alleen voor te staan. De buddy stimuleert in het nemen van acties en helpt bij het reflecteren. Tevens helpt de buddy de werkzoekende tijdens het leerproces.

Werken aan 7 eigenschappen

Een werkzoekende zou zeven eigenschappen goed moeten ontwikkelen om succesvol te zijn. Het gaat dan om zelfkennis, motivatie, zelfvertrouwen, creativiteit, lef, presentatie en doorzettingsvermogen

Om erachter te komen op welke eigenschap de meeste ondersteuning nodig is, hebben de buddy's een vragenlijst gekregen die hier inzicht in geeft. De buddy's hebben deze vragenlijst tijdens de training ook voor zichzelf ingevuld. Het idee is om gebruik te maken van de sterk ontwikkelde eigenschappen om de mindere te verbeteren.

Tijdens de trainingen zijn de eigenschappen verder uitgediept en besproken en dan met name de rol die de buddy kan spelen per eigenschap. Welke vragen stel je en welke werkvormen kun je als buddy toepassen?

De buddy's zijn nu goed voorbereid om met hun werkzoekende aan de slag te gaan. Ze zijn ook uitgenodigd om met de werkzoekenden de sollicitatietraining bij te wonen. Zo krijgen ze beide dezelfde informatie en kunnen van daar uit aan het werk.

Wil je ook buddy worden? Dat kan, voor de nieuw te starten groep kun je je aanmelden via jobbuddyleiderdorp@outlook.com.



Actie voor Voedselbank

inzameling n Zaterdag 22 oktober wordt bij Albert Heijn aan de Santhorst een grote inzameling voor de Voedselbank gehouden. Van half 9 's morgens tot half 5 's middags vragen vrijwilligers van de Protestantse Gemeente Leiderdorp de AH-klanten iets extra's te kopen voor de Voedselbank.

Wij hopen handen en kratten te kort te komen", blikt Ellis Groothoff van de Scheppingskerk vooruit. "Dat betekent dat er weer gul gegeven wordt aan de gezinnen die dat hard nodig hebben." Vorig jaar konden er 48 kratten gevuld worden. "We hopen dat het er dit jaar nog meer worden."

Er zullen zaterdag briefjes uitgereikt worden aan de klanten, een boodschappenlijstje. Daarop staan de langer houdbare en gezonde producten vermeld. Groente en fruit in blik of pot zijn welkom evenals volkoren pasta, rijst, bruine, witte bonen in blik of pot en houdbare magere of halfvolle zuivelproducten.

De Voedselbank Leiden deelt elke week 450 pakketten uit, steeds wisselend van samenstelling. De voedselpakketten die ter beschikking worden gesteld, zijn bedoeld als noodhulp voor mensen die voor kortere of langere tijd financieel echt niet rond kunnen komen.

Voor wie deze zaterdag niets nodig heeft en toch iets wil doen voor de Voedselbank: er is een geldbusje aanwezig. Van de inhoud worden ook levensmiddelen gekocht in overleg met de Voedselbank.

Zondag 23 oktober wordt Leiderdorpse bezoekers van de Scheppingskerk gevraagd een pak pasta met bijbehorende saus mee naar de ochtenddienst te nemen, als symbool voor de hulp aan de Voedselbank. Het thema van de dienst is, heel toepasselijk, 'Voldoende voor velen'.