In Corpus 'reis door de mens' kan je springen op een tong in een gigantische mond. | Foto: PR
In Corpus 'reis door de mens' kan je springen op een tong in een gigantische mond. | Foto: PR Foto: PR

Corpus scoort goed als 'kidsproof museum'

n Winnaar van Zuid-Holland en in de landelijke top 5

Oegstgeest n In de verkiezing van meest kindvriendelijke museum van Nederland, georganiseerd door de Nederlandse Museumvereniging, is Corpus 'reis door de mens' in de top 5 geëindigd en uitgeroepen tot winnaar in Zuid-Holland. Een jaar lang konden Museuminspecteurs – kinderen van 6 t/m 12 jaar – musea inspecteren en hun stem uitbrengen. Deze Museuminspecteurs weten als geen ander waar een Kidsproof museum aan moet voldoen!

Het is de vijfde keer dat Museuminspecteurs musea beoordelen en dit jaar was er sprake van een record met meer dan 11.000 inspecties door 5.865 jonge Museuminspecteurs. De musea werden beoordeeld aan de hand van twaalf vragen die betrekking hadden op wat je in het museum kunt doen en leren, wat er speciaal is voor kinderen en hoe de service was. Bovendien mochten ze aangeven wat ze zouden veranderen als zij zelf één dag museumdirecteur zouden mogen zijn. Corpus kreeg van de Museuminspecteurs een 8,9 gaven als rapportcijfer.

Het museum aan de rand van Oegstgeest ontving de Kidsproof award tijdens een feestelijk evenement op vrijdag 14 oktober in het Instituut van Beeld en Geluid te Hilversum. In het rapport werd onder andere gezegd dat "je veel kunt doen en dat je er zeker heen moet gaan", dat het "gaaf is dat je door het lichaam loopt met een audiotour", en "leuk dat je veel interactieve bewegingsdingen kunt doen". Tevens was er waardering voor de educatieve speurtocht en voor de vele spellen in het interactieve 'mijn Corpus'.

Over Museumkids en Corpus

Museumkids.nl is een online platform van de Museumvereniging waar kinderen op speelse wijze in aanraking komen met de musea in Nederland. Het primaire doel is het stimuleren van de interesse en bezoek van kinderen aan musea, zowel online als offline.

De educatieve attractie 'reis door de mens' in Corpus biedt bezoekers een unieke ervaring door ze te laten ervaren hoe het menselijk lichaam precies werkt en hoe belangrijk veel bewegen, verantwoord eten en gezond leven zijn. Corpus huisvest daarna ook een congrescentrum.

Odysseus in ander jasje

toneel n In oktober-november speelt Al Dente Odysseus, Misdadiger, een bewerking van het 'thuiskomst-drama' Odysseus, Verbrecher van de Oostenrijkse schrijver Christoph Ransmayr, geschreven in 2010.

Artistiek leider en regisseur Jos Nijhof verwierf de rechten om de tekst in de door hem gemaakte bewerking op te voeren en dus beleeft Odysseus, Misdadiger dankzij Al Dente zijn Nederlandse première.

maatschappelijk relevant

Odysseus, Misdadiger is actueel en maatschappelijk relevant. Het stuk legt een interessante verbinding tussen het klassieke verhaal en het moderne theater zoals Al Dente dat wil brengen. Centraal staat de figuur Odysseus die na twintig jaar terugkomt naar het eiland Ithaka. Hij herkent zijn land niet meer en zijn land herkent hem niet meer. De oorlog heeft diepe wonden geslagen en de tijd heeft zijn tol geëist. Zowel de achterblijvers als de teruggekeerde held zijn in verwarring. Is er een toekomst voor de thuiskomer? Of zijn er oorlogen waaruit zelfs de allerdappersten zich maar beter terug kunnen trekken?

Bewerking, spel en regie beloven een soms venijnige, soms ontroerende, maar altijd knisperend frisse en eigentijdse variant op de thuiskomst van de soldaat Odysseus.

Al Dente speelt de voorstelling van vrijdag 28 oktober tot en met zaterdag 19 november op een bijzondere locatie: het voormalige Natuurhistorisch Museum aan de Raamsteeg 2 in Leiden. Verdere informatie, speeldata en reserveringen: www.aldente.nl.