Zo gaat de duurzame sfeerverlichting er straks uitzien in de Breestraat. De Leidse sleutels in de bollen aan het begin van de straat geven de verlichting een extra Leids tintje.
Zo gaat de duurzame sfeerverlichting er straks uitzien in de Breestraat. De Leidse sleutels in de bollen aan het begin van de straat geven de verlichting een extra Leids tintje. Foto: PR

Duurzame sfeerverlichting in binnenstad

leiden n Vanaf 1 november wordt de Leidse binnenstad sfeervol verlicht door duurzame bollen met led-verlichting.

Het ontwerp is gemaakt door MK Illumination. De basis van dit ontwerp zijn organische bollen van gerecycled materiaal, geverfd met een verf op basis van zonnebloemolie. Voor de kleuren van de bollen, goud en wit, en de LED-verlichting is rekening gehouden met de kleur licht van de Leidse lantaarn. Aan het begin en einde van de straten worden de bollen daarnaast voorzien van de Leidse sleutels, waardoor de sfeerverlichting een extra Leids tintje krijgt.

Leiden is de eerste stad in Nederland die duurzame sfeerverlichting op deze schaal inzet. De nieuwe sfeerverlichting zal in de periode 1 november 2016 tot medio februari 2017 branden in onder meer de Breestraat en Haarlemmerstraat.