Museumdocent Edoardo Ramos heeft zich getooid met veren| Foto: Peter Hilz
Museumdocent Edoardo Ramos heeft zich getooid met veren| Foto: Peter Hilz Foto: PR

Veren in Volkenkunde

leiden n Tijdens de herfstvakantie, van 15 tot en met 30 oktober, kun je in Museum Volkenkunde meedoen aan allerlei activiteiten en creatieve workshops die te maken hebben met de nieuwe tentoonstelling Wereld vol Veren. Maak een hoofdtooi van rietjes, speur met een verrekijker door het museum of maak een verenschilderij! Meedoen aan het herfstvakantieprogramma is gratis, je betaalt enkel een toegangskaartje voor het museum. Kijk voor het volledige programma op www.volkenkunde.nl.

Over Wereld vol Veren

Overal ter wereld dragen mensen veren. Verwerkt in kleding, hoofdbedekkingen in alle soorten en maten en als onderdeel van accessoires. Het is iets van alle tijden; de grootste couturiers maken er gebruik van, vorstenhuizen uit de hele wereld vertonen zich ermee en volken van Papoea-Nieuw-Guinea tot Noord-Amerika zijn er iconisch door geworden. In de tentoonstelling Wereld vol Veren wordt de bijzondere verencollectie afgewisseld met haute couture van hedendaagse modeontwerpers, vogels in alle soorten en maten, talrijke verhalen en interessante feiten.

Kussengevecht

De tentoonstelling wordt op 15 oktober afgetrapt met kussengevecht in de Museumtuin. Museum Volkenkunde nodigt iedereen uit een eigen kussen mee te brengen en deel te nemen aan het vriendschappelijke gevecht van 14.00 tot 17.00 uur. Aanmelden kan via het Facebook event.

Museum Volkenkunde ligt aan de Steenstraat 1 in Leiden.


Romeinen enzo in Leiden

n Romeins patrouilleschip vaart langs Leiderdorp

leiden n Leiden doet mee met de Nationale Archeologiedagen op 14, 15 en 16 oktober. In het Rijksmuseum van Oudheden, het Archeologisch Park Matilo, het complex van tuinvereniging Cronesteyn en Erfgoed Leiden en Omstreken is komend weekend van alles te beleven.Een Romeins patrouilleschip vaart zondag over de Oude Rijn heen en weer en passeert dan ook Leiderdorp.

Het Rijksmuseum van Oudheden biedt op 14 oktober twee lezingen en op 15 oktober voor kinderen de activiteit 'Hoe word je Romein in één dag'. Op 15 en 16 oktober is er een interactieve familierondleiding. Op 16 oktober kun je de lezing 'Hoe word je een gladiator' volgen. Speel je Pokémon Go, doe dan mee met het 'Pokémon-GO Archaeology Trail', georganiseerd door de Faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden. Ga naar het museum (Rapenburg 28) op 15 en 16 oktober tussen 10.00 en 16.00 uur voor instructies.

Bij Erfgoed Leiden en Omstreken (Boisotkade 2A) kunnen volwassenen de schervenworkshop 'Ranking the pots!' volgen op zaterdag 15 oktober om 11.00, 13.00 of 15.00 uur. Hier kom je meer te weten over de ouderdom van scherven. Aanmelden is noodzakelijk; vol is vol.

In het complex van tuinvereniging Cronesteyn (Boerenpad 1) vindt op vrijdag 14 oktober van 12.00 tot 17.00 uur een openbaar archeologisch onderzoek plaats. De archeologen van RAAP gaan kijken of er archeologische resten aanwezig zijn. In de buurt heeft ooit het Romeinse kanaal van Corbulo gelopen. Kijk mee met de archeoloog.

Op zondag 16 oktober is er van 12.00 tot 16.00 uur een programma in Archeologisch Park Matilo (entree vanaf Castellumweg tegenover de Leiderdorpsebrug). Onder het park liggen de resten van het Romeinse fort Matilo. Er zijn rondleidingen door het park en speedlezingen over het fort in het gebouwtje van de Stadstuinen. Bij handboogvereniging Sagittatus kun je de handboog proberen.

Wandelaars en fietsers kunnen de gratis route-app Langs de Limes in Zuid-Holland downloaden met informatie over de Romeinse tijd. Voor deze dagen is er een 'stempel'-locatie route, waarin het Rijksmuseum van Oudheden en Park Matilo zijn opgenomen.

Op zaterdag 15 oktober tussen 12.00 en 16.00 uur is bij het Galgewater het Romeinse patrouilleschip Victoria te bezichtigen. Op zondag 16 oktober van 11.00 tot 16.30 uur vaart het schip over de Oude Rijn bij Park Matilo . De aanmeerplek is bij het Jaagpad vlakbij Park Matilo, en als alternatief bij de Ockenrode. Het schip vaart steeds langs de Van de Valk Boumanweg naar de Watertoren en keert dan weer terug. Romeinse roeiers zorgen voor spektakel! Wil je mee roeien? Dat kan! Voor bezoekers is er - tegen een vergoeding - plek aan boord.

Kijk voor meer informatie op www.archeologiedagen.nl.

De Victoria vaart zondag langs Leiderdorp heen en weer. | Foto: PR