Kampioensteam Velocitas C1 met v.l.n.r. Julia Mahadew, Guusje van Leeuwen, Gwen Haasnoot, Mark Haasnoot, Rosa Hüsken, Lars Hüsken Ivo Ridder en Quin Bakker. Achteraan: Velocitas voorzitter Bert Jägel. Vooraan: coach Klaas Bosman. | Foto: Frans van Herwijnen
Kampioensteam Velocitas C1 met v.l.n.r. Julia Mahadew, Guusje van Leeuwen, Gwen Haasnoot, Mark Haasnoot, Rosa Hüsken, Lars Hüsken Ivo Ridder en Quin Bakker. Achteraan: Velocitas voorzitter Bert Jägel. Vooraan: coach Klaas Bosman. | Foto: Frans van Herwijnen Foto: Corrie van der Laan

Velocitas C1 op NK-koers

n Jeugdteam pakt overtuigend titel veldseizoen

Korfbal n Jeugdteam C1 van Velocitas heeft op de voorlaatste speelronde van het eerste veldseizoen overtuigend de titel gepakt. In de thuiswedstrijd werd naaste concurrent TOP met 23–5 verslagen. Met het kampioenschap ligt de C1 op koers voor plaatsing voor het Nederlands Kampioenschap aan het einde van dit seizoen.

Het spel van de jeugdige Leiderdorpers was af en toe een lust voor het oog. Met snel combinatiespel werd TOP van het eerste tot het laatste fluitsignaal sterk onder druk gezet. Het resultaat was een groot veldoverwicht voor Velocitas, waar de Sassenheimers maar moeilijk in het spel wisten te komen.

Het overtuigende spel, waarbij Velocitas een echte teamprestatie wist neer te zetten, uitte zich al snel op het scorebord. De Leiderdorpers hadden geen enkele moeite om de korf te vinden en wisten schot na schot te verzilveren. Vanaf de zijlijn waren de supporters dan ook al lang voor de eindstand van 23–5 een feestje aan het vieren.

De uitslag was overigens voorafgaand aan de wedstrijd nog geen zekerheidje. In de eerste ontmoeting wist de sterke ploeg uit Sassenheim het Velocitas nog knap lastig te maken. Met het minimale verschil van 9 – 10 kwam Velocitas toen als winnaar uit de bus.

Het kampioenschap gaat na het zaalseizoen een belangrijke rol spelen voor de Leiderdorpers. De titel geeft recht op plaatsing in een kampioenspoule. Mocht de C1 ook in deze poule eerste worden dan plaatst Velocitas zich voor het NK veldkorfbal in juni.


G-team RCL nu al succes

Tekst en foto: Esther Luijk

g-voetbal n Sinds een aantal weken heeft voetbalclub RCL een nieuw G-team. Begin september werd er gestart met voetbaltrainingen die geschikt zijn voor zowel lichamelijk als verstandelijk beperkte kinderen. Maurice Pieterson is de initiatiefnemer en trainer van het G-team. Samen met Eric van Beek en André de Ruiter brengt hij iedere donderdagmiddag de kinderen de benodigde voetbalvaardigheden en kennis bij.

Het team is nog maar klein, maar wel al een groot succes. Pieterson: "We hebben nu vier leden, kinderen van 7 tot 13 jaar. Het team is in principe bedoeld voor alle kinderen die door ofwel een lichamelijke ofwel een verstandelijke beperking niet mee kunnen komen in een normaal voetbalteam. Het team bestaat nog maar kort en het hele project staat nog een beetje in z'n kinderschoenen, maar de kinderen zijn erg enthousiast en hebben het naar hun zin, dus het is nu al een geslaagd project."

In de omgeving zijn niet veel G-teams te vinden voor de jeugd, volgens de trainers. Pieterson: "Ik zag bij andere clubs wel eens G-teams spelen en het leek me erg leuk om ook een G-team bij RCL te starten. Ook het bestuur had al lang de wens om die weg in te slaan, omdat er in Leiderdorp weinig aanbod is, maar er moet natuurlijk ook iemand zijn die zin en tijd heeft om zo'n project op te starten. Ik heb zo'n acht jaar een ander team getraind en gecoacht, maar daar ben ik onlangs mee gestopt. Toen was het tijd voor een nieuwe uitdaging en vroeg ik Eric en André om me te helpen bij het opstarten van een G-team."

Van Beek: "Ik heb zelf jarenlang gevoetbald en ik heb vroeger ook gewerkt in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Het leek me daarom erg leuk om mijn vroegere werk en hobby te combineren in dit team. Ik vind de jeugd de leukste doelgroep om te trainen, die zijn altijd enorm enthousiast. Dus toen Maurice me vroeg, leek het me direct erg leuk om te helpen."

In de toekomst hopen de trainers nog wat meer leden te krijgen bij het team. Pieterson: "We kunnen best nog wat meer kinderen gebruiken. We hebben in principe wel genoeg teamleden om wedstrijdjes te spelen tegen andere G-teams, want je speelt altijd vier tegen vier. Als we echt gaan groeien, hebben we op den duur wel ook meer trainers nodig, want de kinderen hebben veel aandacht en begeleiding nodig."

Op dat moment komt een van de teamleden, Tim (13), het veld opgelopen om te trainen, met zijn moeder Simone van Dijk in zijn kielzog. Van Dijk: "Ik vond dat Tim meer moest bewegen en zijn broer voetbalt ook al bij RCL. Dus toen er een G-team werd opgericht, was de keuze snel gemaakt. Tim begrijpt er weinig van, maar hij moet wel steeds erg lachen en heeft het naar z'n zin, dus dan is het goed!"

Het G-team van RCL met trainers Maurice Pieterson, Eric van Beek en André de Ruiter.