Bomen in de Heemtuin worden komend weekend omgetoverd in ontheemde dieren. | Foto: PR
Bomen in de Heemtuin worden komend weekend omgetoverd in ontheemde dieren. | Foto: PR Foto: PR

Bosje ontheemde dieren

kunstroute n Kunstenaar Ninette Koning maakt tijdens het Kunstroute weekend op 24 en 25 september een bijzonder kunstwerk in de Leiderdorpse Heemtuin. Zij gaat een aantal bomen met exotische stoffen omtoveren tot een bosje vol ontheemde dieren. Iedereen die het leuk vindt, van jong tot oud, kan hieraan meewerken.

Stichting Kunst in de Heemtuin heeft Ninette uitgenodigd om een werk te maken ter gelegenheid van de Kunstroute Leiden die komend weekend plaatsvindt. Kunst in de Heemtuin maakt hier dit jaar voor het eerst deel van uit. Daarom is de Heemtuin dit weekend extra lang open: op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Ninette's werk is vaak bescheiden van aard, maar met een grote poëtisch effect. "Ik ga een aantal bomen vlak bij de hoofdingang van de Heemtuin (bij de kinderboerderij in Park de Houtkamp) omwikkelen met exotisch ogende stoffen", vertelt de kunstenares. "Wie het leuk vindt, is van harte uitgenodigd om mee te helpen met het knippen van de stof en vervolgens het vastnaaien om de bomen." Resultaat: een exotisch bosje vol ontheemde dieren – passend bij het thema 'Ontheemd' van de beeldententoonstelling in de Leiderdorpse Heemtuin.

Kunstroute Leiden is een ontdekkingsreis langs werken en werkplekken van professionele kunstenaars in Leiden. Met meer dan 150 deelnemers op 85 locaties is het de grootste kunstroute van Nederland. Kunst in de Heemtuin doet nu voor het eerst mee. In de Leiderdorpse Heemtuin zijn werken te bezichtigen van twee Leidse kunstenaars: Robbert Pauwels en Anjet van Lingen. "De Heemtuin is een omfietsroute waard,'' aldus het routeboekje van de Kunstroute.


Toverlei viert jubileum met Vrolijke Vrouwtjes

Jubileum n Iedere vijf jaar speelt Theater Toverlei een groot jubileumstuk, waarin alle leden meedoen. Dit jaar viert de Leiderdorpse toneelvereniging haar veertigjarig jubileum. Aanleiding om aan regisseur Hans van Hechten, die al vaker met de spelers van Toverlei werkte, te vragen om weer een jubileumstuk te regisseren. Van Hechten koos voor 'The Merry Wives of Windsor' van William Shakespeare.

Tekst en foto: Esta Hoogervorst

Hij vertaalde het stuk, plaatste het in deze tijd en zorgde voor de bewerking. Het toneelstuk kreeg de titel 'De vrolijke vrouwtjes van Leiderdorp'. Het luchtige stuk speelt zich af in het heden én in Leiderdorp, ook de namen zijn aan Leiderdorp verbonden. Zowel vóór als achter de schermen wordt er al geruime tijd hard gewerkt aan de jubileumuitvoering. Een prachtig decor is inmiddels geïnstalleerd. Ook alle kostuums worden in eigen huis gemaakt. De uitvoering van het stuk belooft een kleurrijk, vrolijk feest te worden.

De 'Vrolijke vrouwtjes uit Leiderdorp', bestaat uit vijf bedrijven. Het stuk speelt zich af rond de corpulente, al wat oudere ridder Falstaff die steeds weer in de maling wordt genomen door twee listige, mooie vrouwtjes. In het leven van de keurig getrouwde vrouwtjes die de dertig zijn gepasseerd, ontbreekt de passie. Voor het te laat is willen ze nog wel eens iets leuks meemaken, maar dan moet het niet té gek worden. Een beetje flirten en uitdagen en er dan op het goede moment een punt achter zetten…. De vrolijke vrouwtjes doen het met flair!

De voorstellingen vinden plaats in het eigen theater van Toverlei, in gebouw De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. Het vijfde bedrijf van het stuk wordt in het atrium van de Sterrentuin gespeeld. Ook daar staan de decorstukken opgesteld.

De premiere is op donderdag 27 oktober, de overige voorstellingen zijn op 28, 29 en 30 (matinee) oktober en 3, 4 en 5 november. Aanvang: 's avonds om 20.15 uur, matinee om 14.30 uur. De entree is € 15,00, reserveren kan via www.toverlei.nl/reserveren of tel. (071) 5895020. Wilt u een 'voorproefje': een theater-arrangement is mogelijk voor € 15,00 plus €15,00; bij de matinee een lunch voor € 15,00 plus € 8,50. Geserveerd in De Sterrentuin.

Een repetitie van De Vrolijke Vrouwtjes van Leiderdorp.