Annette Tebarts te midden van een aantal van 'haar' kinderen op het schoolplein van de Koningin Julianaschool.
Annette Tebarts te midden van een aantal van 'haar' kinderen op het schoolplein van de Koningin Julianaschool. Foto: Esther Luijk

'Juf Annette' 40 jaar in onderwijs

jubileum n Ontelbare kinderen zag ze al voorbij komen, en als het aan haar ligt, komen er nog veel meer gezichten bij. Annette Tebarts, locatieleidster van de Koningin Juliana School, is al veertig jaar actief in het onderwijs. 23 september wordt er een groot feest voor haar georganiseerd op school. De juf denkt er overigens nog niet aan om te stoppen: "Ik vind het heerlijk te zien hoe kinderen zich ontwikkelen".

Tekst en foto: Esther Luijk

'Juf Annette' begon haar loopbaan veertig jaar geleden na haar opleiding aan de Pedagogische Academie in Zoeterwoude Dorp op de Aloysiusschool. Daarna heeft ze lange tijd in Leiderdorp gewerkt op basisschool de Schakel. In 1997 sloeg juf Anette een nieuwe weg in en begon ze op De Kring in Oegstgeest als intern begeleidster en remedial teacher en later als locatiecoördinator. "Tot die tijd had ik altijd voor de klas gestaan en lesgegeven aan de kinderen, dus het was wel een knoop die ik moest doorhakken. Maar ik heb er nooit spijt van gehad, ik mis het lesgeven niet."

Ook toen ze in 2009 als locatieleidster aan de slag ging op de Koningin Juliana School in Leiderdorp, stond Tebarts niet meer voor de klas. "Ik ben iedere dag alsnog enorm bij de kinderen betrokken, ik vind het persoonlijke contact met de kinderen erg belangrijk. Ik ken ze allemaal bij voor- en achternaam, weet wie de ouders zijn en wie hun broertjes en zusjes zijn. Vroeger kende ik misschien mijn eigen klas en nog wat andere kinderen, nu ken ik alle kinderen op de hele school, en dat kreeg ik voor het lesgeven in de plaats."

In de veertig jaar dat ze actief is in het onderwijs, heeft de juf al veel hoogtepunten meegemaakt. "Een paar jaar geleden hebben we ons 65-jarig bestaan gevierd met de school, dat was een heerlijke dag. Circus Kristal was er en de kinderen hebben zich de hele dag vermaakt. Ouders hadden taarten gebakken en hielpen aan alle kanten mee, zo leuk!"

mooie dingen op programma

Met haar 61 jaar is juf Annette nog lang niet van plan te stoppen. "Ik vind het werk nog veel te leuk en er staan nog wat mooie dingen op het programma! Zo gaan we nog een heel mooi nieuw speelplein aanleggen, heel groen, waar kinderen natuurlijker en creatief kunnen spelen. Een grote klus, maar we krijgen veel hulp van ouders en andere mensen, wat het een erg leuk project maakt. Het zorgt voor verbondenheid binnen de school."

Er zitten zo'n 220 kinderen op de Koningin Juliana School, waarmee de school helemaal vol zit. "Er komen meer aanmeldingen dan

'Ik vind het heerlijk te zien hoe kinderen zich ontwikkelen'

we kunnen plaatsen, de school is erg gewild bij ouders voor hun kinderen." Zelf denkt Tebarts dat dat aan de uitstraling van de school ligt. "Het is een heel gezellig en warm gebouw om te zien. Maar ik zeg altijd tegen ouders die komen kijken dat ze niet alleen op de buitenkant af moeten gaan, de binnenkant moet ook goed voelen." De zogeheten boerderijschool is onbetwistbaar mooi maar dat is niet het belangrijkst, benadrukt de juf. "Het gebouw maakt niet de school. De mensen maken de school, de kinderen, de ouders en de teamleden. Die zijn het hart van de school. En dat maakt de Koningin Juliana School zo'n fijne school."