Geheel links staand initiatiefnemers René van Giezen en Astrid Selier van Job Buddy, samen met de eerste werkzoekenden en buddy's.
Geheel links staand initiatiefnemers René van Giezen en Astrid Selier van Job Buddy, samen met de eerste werkzoekenden en buddy's. Foto: Esther Luijk

Project Job Buddy start met kennismaking

kick-off n Afgelopen vrijdag was de kick-off van project Job Buddy. Het project van Astrid Selier werd feestelijk afgetrapt door wethouder Kees Wassenaar.

Tekst en foto: Esther Luijk

Niet alleen sprak hij de wens uit dat Job Buddy, waarbij werkzoekenden gekoppeld worden aan een vrijwilliger die hen helpt bij het vinden van een baan, een succes wordt, ook droeg hij zijn eigen bescheiden steentje bij. Iedere aanwezige kreeg namelijk als symbolisch gebaar een koffiebeker. "Omdat alle goede gesprekken en ideeën beginnen bij een kop koffie", aldus de wethouder.

De eerste bijeenkomst van Job Buddy draaide voornamelijk om kennismaking. De aanwezige werkzoekenden en de buddy's kregen de opdracht, zonder dat ze elkaar kenden, van elkaar in te schatten wat voor werk de ander had gedaan, wie ze zijn en wat hun hobby's zijn. Best lastig, bleek al gauw, maar ook een nuttige oefening. Selier: "Zo kom je erachter wat voor eerste indruk je maakt bij mensen, wat je uitstraalt. Het is belangrijk dat je je bewust bent van die uitstraling als je bijvoorbeeld op sollicitatiegesprek gaat."

Tijdens deze bijeenkomst werden de buddy's aan de werkzoekenden gekoppeld. Samen gaan zij hun best doen om een baan te vinden. Vanuit het project krijgen zij daarbij hulp in de vorm van trainingen: sollicitatietrainingen voor de werkzoekenden en coaching trainingen voor de buddy's. Onderwerpen die onder andere voorbij komen bij de sollicitatietrainingen zijn 'hoe presenteer je jezelf?', 'Hoe kan je met LinkedIn je netwerk uitbreiden?' en 'hoe voer ik een goed sollicitatiegesprek?'.

Bettina van Wielink is een van de werkzoekenden die meedoet aan het project. Ze is enthousiast over het initiatief. "Job Buddy kwam precies op het goede moment voor mij. Eind juni heb ik ontslag gekregen bij een re-integratiebedrijf waar ik werkte als administratief medewerker, receptioniste en telefoniste. Sindsdien zit ik thuis en ik vind het echt verschrikkelijk. Nu doe ik met veel plezier vrijwilligerswerk bij zorgcentrum De Ommedijk, maar toch wil ik ook weer aan het werk. Ik heb veel vertrouwen in dit project. Ik ben erg veelzijdig, dus ik hoop dat ik gauw weer een nieuwe baan vind."

Monique Koen is een van de buddy's. "Ik heb heel veel zin om met 'mijn' werkzoekende aan de slag te gaan. Ze lijkt erg enthousiast en gedreven, dus ik heb er wel vertrouwen in dat het goed komt." Koen doet mee aan het project vanuit persoonlijk interesse. "Ik vind vanuit mijn vroegere werk aansluiting bij dit project. Ik heb als resourcemanager gewerkt en begeleidde mensen tijdens een coachingstraject. Job Buddy sluit goed aan bij dat werk, dus daarom draag ik graag mijn steentje bij!"