De college- en raadsleden die de training volgden met hun instructeurs. | Foto: PR
De college- en raadsleden die de training volgden met hun instructeurs. | Foto: PR Foto: PR

Lesje reanimeren en gebruik AED

n Ambulancedienst roept inwoners op burgerhulpverlener te worden

burgerhulpverleners n Burgemeester, wethouders en raadsleden van de gemeente Leiderdorp kregen vorige week donderdag van medewerkers van de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Hollands Midden les in reanimeren en gebruiken van een AED. Enkele van hen gaven zich direct op als burgerhulpverlener. Daarmee hebben ze een mooi signaal afgegeven, vindt de ambulancedienst.

Helpt u ons de eerste 6 minuten? Met deze slogan wil de ambulancedienst burgers oproepen om zich aan te melden als burgerhulpverlener. Bij een hartstilstand kan in de eerste zes minuten het verschil worden gemaakt. Natuurlijk doet de ambulance zijn best om zo snel mogelijk ter plaatse te zijn om de reanimatie te starten, maar in de praktijk kan maar in ongeveer 20 procent van de gevallen een ambulance in de eerste minuten op de plaats van het incident zijn. Omdat de overlevingskansen sterk afhangen van het moment waarop gestart wordt met de reanimatie, kan hulp van burgers van levensbelang zijn.

Op 31 maart dit jaar is de RAV Hollands Midden gestart met het inzetten van burgerhulpverleners, vrijwilligers die weten wat ze moeten doen in geval van een hartstilstand. Het idee is dat wanneer iemand een hartstilstand krijgt, alle vrijwilligers in de buurt opgeroepen kunnen worden via hun smartphone. Om een dekkend netwerk te krijgen, moet minimaal 1 procent van de inwoners van Hollands Midden burgerhulpverlener worden, wat neerkomt op ongeveer 8000 inwoners. Inmiddels hebben zich al meer dan 4800 vrijwilligers zich aangemeld via de website www.ravhm.nl van de ambulancedienst.

Joost Bernsen leidt het project namens de RAV. "Het is een fantastisch signaal dat de gemeentebestuurders afgeven door zelf een AED training te volgen. Ik hoop dat veel burgers dit voorbeeld ter harte nemen en zich snel inschrijven voor een training." Via de Hartstichting is hierover informatie te vinden. Bovendien komen de meeste zorgverzekeraars graag tegemoet in de kosten van een training.

Het aan de buitengevel plaatsen en beschikbaar stellen van AED's is ook een belangrijk doel. In de regio zijn al meer dan duizend AED's, maar de uitdaging is om voldoende AED's 7 x 24 uur bereikbaar en inzetbaar te maken. Er zijn speciaal hiervoor (geconditioneerde) kasten op de markt, die bij alarmering op afstand voor de vrijwilliger geopend kunnen worden. Nu hangen er soms in verschillende bedrijven naast elkaar AED's in panden. "Wat zou het mooi zijn als bedrijven en winkeliersverenigingen de koppen bij elkaar steken en gezamenlijk kiezen voor één AED aan de buitengevel die tevens 7 x 24 uur beschikbaar is voor de burgerhulpverleners. De kosten kunnen ze dan ook beperken", aldus Bernsen.