Met de Meals on Wheels-wagen worden maaltijden voor patiënten op maat geserveerd. | Foto: PR
Met de Meals on Wheels-wagen worden maaltijden voor patiënten op maat geserveerd. | Foto: PR Foto: PR

Veel minder voedsel verspild door Meals on Wheels-wagen

duurzaamheid n Door maaltijden op maat te serveren met een zogenoemde Meals on Wheels-wagen wordt een derde minder voedsel verspild bij Alrijne Ziekenhuis, dat locaties heeft in Leiderdorp, Leiden en Alphen aan den Rijn. Daarmee laat Alrijne zien voorop te lopen als het gaat om duurzaamheid in zorginstellingen.

Alrijne heeft duurzaamheid verweven in haar organisatiefilosofie SamenAlrijne. Dit komt op een mooie manier naar voren bij de Meals on Wheels-wagen. Hiermee worden maaltijden voor patiënten op maat geserveerd. Patiënten kiezen pas op het moment dat zij gaan eten wat zij willen eten en hoeveel. Dit heeft geleid tot een grote reductie in voedselresten ten opzichte van maaltijden die vooraf bereid en in vaste porties verdeeld waren. Dit is duurzaam op diverse manieren: het is prettig voor de patiënt omdat hij kan eten wat en hoeveel hij wil, goed voor het milieu omdat er minder voedselresten overblijven en daarnaast kostenbesparend. De hoeveelheid afval is verminderd met ruim een derde!

Duurzame organisatie

Alrijne Zorggroep ziet het als haar taak om een duurzame organisatie te zijn. "Bij alle keuzes die Alrijne maakt, kijken we naar het effect op de lange termijn. Het effect op de zorg maar ook het effect op het milieu en op werk in de toekomst. Zo werken we aan een duurzame strategie voor excellente zorg," zegt Mark de Jong, lid van de Raad van Bestuur Alrijne.

Alrijne loopt in de regio voorop op het gebied van duurzaamheid in zorginstellingen. Dit blijkt uit de toekenning van een zilveren Milieuthermometer voor het ziekenhuis en zelfs een gouden voor verpleeghuis Oudshoorn in Alphen aan den Rijn. De Milieuthermometer Zorg is een erkend instrument met duurzaamheids- en milieucriteria die zijn toegespitst op zorginstellingen.

Op 14 september heeft Alrijne, samen met andere zorginstellingen, instanties en gemeenten uit de regio de 'Green Deal' ondertekend, een intentieverklaring waarmee de organisaties aangeven dat ze duurzaamheid hoog op de agenda zetten. Meer hierover elders op deze pagina.

Alrijne Zorggroep doet ook mee aan de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober. Dan wordt in het ziekenhuis op diverse manieren aandacht geschonken aan het thema duurzaamheid.