Het kantoor van Olympus in aanbouw, met ervoor het tijdelijke geluidsscherm.
Het kantoor van Olympus in aanbouw, met ervoor het tijdelijke geluidsscherm. Foto: Corrie van der Laan

Toch permanent scherm nodig langs A4

n Kantorenrij houdt geluid rijksweg niet genoeg tegen

strop n Er moet een permanent geluidsscherm van 25 meter lang en 3 meter hoog komen langs de A4 tussen het nieuwe kantoor van Olympus en het gebouw van Medisch Centrum Kinderwens aan de Simon Smitweg in Leiderdorp. Een financiƫle strop voor de gemeente met een prijskaartje van tussen de 50.000 en 100.000 euro.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

Wie daarvoor de portemonnee moet trekken, is nog niet duidelijk. De gemeente is verplicht het scherm aan te leggen, maar gaat in overleg met Bohemen, de ontwikkelaar van het gebied langs de A4, over een eventuele verdeling van de kosten.

veranderde wetgeving

Het was altijd de bedoeling dat nieuwe bedrijfsgebouwen langs de verbrede A4 zouden fungeren als geluidwering voor de woningen erachter. Een deel van de gebouwen liet echter op zich wachten, wat werd opgelost door de plaatsing van een tijdelijk geluidsscherm. Het plan was dat scherm weer te verwijderen wanneer het kantoor van Olympus klaar was. Het is nu bijna zover, maar inmiddels is de geluidswetgeving veranderd. En het blijkt dat volgens de nieuwe wet de geluidsbelasting bij dertien woningen te hoog wordt wanneer het tijdelijke geluidsscherm neergehaald wordt. Het gaat dan om zeven woningen in het nieuwe wijkje op de Cardealocatie (hoek Simon Smitweg), vijf woningen aan de Brunelkamp en een woning aan de Korenbloemkamp.

Adviesbureau Royal HaskoningDVH heeft een aantal mogelijke oplossingen doorgerekend, waaronder het aanbrengen van extra stil asfalt op de A4 over een lengte van 500 meter, geluidsschermen bovenop de bedrijfsgebouwen en het plaatsen van een nieuw geluidsscherm in het gat tussen de gebouwen. Dat laatste bleek het meest effectief te zijn.


Bushalte Statendaalder krijgt weer nieuwe plek

Tekst en foto: Corrie van der Laan

verplaatsing n De bushalte van lijn 365 bij Winkelhof wordt begin volgend jaar een eindje verlegd richting de Gallaslaan. De halte komt dan ter hoogte van het grasveld waar vroeger het gemeentehuis stond, pal tegenover de halte aan de andere kant van de Engelendaal. Er komt dan ook weer een abri, een overdekte wachtruimte. Dat meldt het college in antwoord op vragen van GroenLinks-raadslid Bob Vastenhoud.

De bushalte Statendaalder lag altijd op de hoek van de Engelendaal en de Gallaslaan maar is na de herinrichting van de Engelendaal verplaatst naar een plek naast de entree van Winkelhof, Voordeel daarvan is dat de nieuwe halte dichtbij het Statendaalderplein en de Laan van Berendrecht ligt, belangrijke routes van en naar bus 365. Maar er zijn ook nadelen. Voor ouderen die in en rond de Klaprooskamp wonen, is het een stuk verder lopen. En op de huidige plek is geen ruimte voor een abri, zodat reizigers onbeschut op de bus moeten wachten.

Met name dat laatste heeft gezorgd voor flink wat klachten. Daarom heeft het college besloten de halte een stukje terug te verplaatsen richting de Gallaslaan, waar ook ruimte is voor een abri. Dat gebeurt begin 2017, wanneer alle haltes van buslijn 365 worden omgebouwd naar luxere R-Net haltes, met duurzaam meubilair, digitale informatiepanelen met actuele vertrektijden en mogelijkheden om de fiets te stallen.

De 'kale'bushalte bij de entree van Winkelhof, net voor de ING.