Voorzitter Michiel Zonnevylle (rechts) van de 3 October Vereeniging houdt een gloedvol betoog op het bordes van de Stadsgehoorzaal. Links naast hem Bart Mos, directeur Stadsgehoorzaal en Leidse Schouwburg.
Voorzitter Michiel Zonnevylle (rechts) van de 3 October Vereeniging houdt een gloedvol betoog op het bordes van de Stadsgehoorzaal. Links naast hem Bart Mos, directeur Stadsgehoorzaal en Leidse Schouwburg. Foto: Frans Brocken

Nieuwe Servicepunt voor 3 October Vereeniging

OPENING n Zaterdag 3 september trok een bonte stoet van bestuurs- en commissieleden van de 3 October Vereeniging getooid met trossen ballonnen door de Leidse Breestraat. Bij de Stadsgehoorzaal werd halt gehouden, waar op het bordes de officiƫle opening van het nieuwe Servicepunt plaats vond.

Tekst en foto: Frans Brocken

Het Servicepunt, waar allerlei leuke en nuttige hebbedingen in rood en wit te koop zijn waarmee men zich tijdens de feestelijkheden kan uitdossen, krijgt een definitieve plek in de foyer van de Stadsgehoorzaal. Een historische plek, waar de illustere Vereeniging 130 jaar geleden in 1886 werd opgericht.

Leiden ontSpanje

Het centrale thema in het jubileumjaar is 'Leiden ontSpanje'. De feestelijkheden starten op zondag 25 september met een muzikale voorstelling voor senioren in de Stadsgehoorzaal met optredens van het Leids Musicalgezelschap Otis en Willeke Alberti. Die dag wordt ook de Historische Lezing gehouden in het Academiegebouw van de Universiteit. Dit jaar vertelt Universitair docent dr. Olga van Marion hoe de stad Leiden, het Beleg en het Ontzet in de loop der eeuwen zijn bezongen.

De Garenmarkt is donderdagmiddag 29 september de plek waar leerlingen van de groepen 7 en 8 onder leiding van burgemeester Pieter van der Werf, alias Eric Filemon, uit volle borst de Geuzenliederen zingen. De avond er voor om 20.00 uur begint op dezelfde plek een Leidens Ontzet Concert door het studentenorkest Collegium Musicum. Een primeur vorig jaar gelanceerd door Michiel Zonnevylle. Zaterdag 1 oktober is de Hooglandse Kerkgracht weer het toneel van de voor de traditionele Hutspotmaaltijd. 's Avonds om 19.30 start er van de Kaasmarkt de Taptoe 'Een Lint van Licht'. De Garenmarkt is op zaterdag 1 oktober omgedoopt tot Festival Plaza, waar onder meer Dries Roelvink en Barry Badpak onder begeleiding van de Hermes Houseband zullen optreden. De volgende dag is de Garenmarkt het toneel voor de Pleintaptoe, waar onder andere de bands van K&G zullen optreden.

De echte feestelijkheden barsten op maandag 3 oktober los. De Reveill-je op het Stadhuisplein zal ondanks het vroege tijdstip van zeven uur weer druk worden bezocht. Voor de Koraalzang in het Van der Werfpark is dit jaar onder leiding van dirigent Wim de Ru weer druk geoefend. De uitreiking van het Haring en Wittebrood in de Waag begint al 07.30 uur. De herdenkingsrede in de Pieterskerk om 10.00 uur wordt dit jaar uitgesproken door Jos Wienen, de huidige burgemeester van Katwijk. Hoogtepunt als altijd is de Grote Optocht die dit keer in het teken staat van Spanje. De kermis op de Lammermarkt en het Stationsplein trekt jaarlijks vele bezoekers. De viering wordt weer besloten met een pyromusical op het Ankerpark aan de Zijlsingel. Kort daarna beginnen alweer de voorbereiding voor het 3 oktoberfeest in 2017.