Alle prijswinaars van de VIJL clubkampioenschappen bij elkaar. | Foto: PR
Alle prijswinaars van de VIJL clubkampioenschappen bij elkaar. | Foto: PR Foto: PR

Sportieve onderlinge strijd bij VIJL

skeeleren n Vrijdag 2 september waren de clubkampioenschappen skeeleren van de Vereniging IJssport Leiderdorp. Op de skeelerbaan in het Weteringpark reden alle deelnemers, van jong tot oud, een tijdrit, een inline wedstrijd (starten met vijf tegelijk) en een afsluitende marathon. De afstanden waren voor de jongere deelnemers korter dan voor de oudere.

Het was weer een gezellige vrijdagavond en er werd traditiegetrouw fanatiek om de hoogste plek op het podium gestreden. Onderlinge sportiviteit voerde de boventoon dus de avond, die net op tijd was afgelopen voordat de regen zich aanmeldde, bracht alleen maar blijde gezichten voort. Alle rijders hebben weer een mooi, strijdlustige avond gehad, waar ook de begeleidende ouders met plezier naar hebben gekeken.


Week lang sportdemo's op Winkelhof Sportplein

n In kader van Nationale Sportweek

sportkennismaking n Van zaterdag 17 tot en met vrijdag 23 september is het Nationale Sportweek. Leiderdorp doet daar weer volop aan mee. Het Sportfondsen Sport Servicepunt heeft een uitgebreid programma van sportworkshops, -demo's en -presentaties georganiseerd op het plein voor sportzaak Sport2000 in Winkelhof, dat voor de gelegenheid is omgedoopt tot Sportplein.

De Nationale Sportweek was altijd half april, maar is nu verplaatst naar september. "Zo is de Nederlandse week gelijk geschakeld met de Europese Sportweek ", legt beweegconsulent Joyce Thissen van het Sportservicepunt uit. "Bovendien heeft het voordelen om zo'n week waarin je kan kennismaken met allerlei sporten aan het begin van het nieuwe seizoen te organiseren."

De week krijgt een knallende start. Zaterdag 17 september om 13.00 uur verricht burgemeester Driessen de opening, wat omlijst wordt met een optreden van dansgroep De Rode Sneakerz. Aansluitend wordt bekend gemaakt wie de Onbekende Sportheld van 2016 is. Het is voor de tweede maal dat de Stichting Sportpromotie Leiderdorp zo een Leiderdorper die zich op voor de buitenwereld onzichtbare wijze inzet voor de sport in het zonnetje zet.

Ook wordt zaterdag de aftrap gegeven voor een inzamelingsactie voor sportkleding. "Dat doen we voor het eerst", vertelt Sportservicepunt sportconsulent Giulietta Zanda. "Er komt op het Sportplein een grote kledingkast te staan waar iedereen zijn overtollige sportkleding in kan doen. Paul Catsberg van Sport 2000 en zijn team kijken vervolgens wat bruikbaar is. Die spullen gaan naar de Stichting Leiden Helpt, die ervoor zorgt dat de kleding terecht komt bij mensen in de regio die het nodig hebben."

Gevarieerd programma

Op de eerste dag van de Sportweek kan op het Sportplein kennis gemaakt worden met darts, de rest van de week is er een scala aan workshops voor basisscholen en demo's en presentaties voor alle geïnteresseerden. Een greep uit het programma: maandagmiddag is er de mogelijkheid eens uit te proberen hoe een gauswheel - een bijzondere freestyle step – werkt, dinsdagmiddag laten de leden van de Jesdancers zien dat je ook als je gebonden bent aan een rolstoel geweldig kunt dansen en is de Oogvereniging aanwezig om informatie te geven over sport voor mensen met een visuele handicap, woensdag- en donderdagmiddag zijn er demonstraties taekwondo, vrijdagmiddag is de vloer voor streetdance en vrijdagavond is gereserveerd voor badminton. Iedere dag is de Schaakvereniging Leiderdorp aanwezig en staan de borden klaar voor wie een spelletje wil proberen.

'We brengen de sporten naar de mensen toe'

"Het hele idee is dat we de sporten naar de mensen toebrengen. Als ze toch in Winkelhof zijn, kunnen ze hier meteen zien wat er in Leiderdorp allemaal mogelijk is op sportgebied", zegt Thissen. En dat is niet beperkt tot alleen de sporten die demonstraties geven; op een groot beeldscherm worden continue fragmenten getoond over sport en sportverenigingen in Leiderdorp.

Algemene informatie over sport in Leiderdorp is ook verkrijgbaar bij het Beweegloket dat donderdagmiddag geopend is. Zanda: "Hier kun je allerlei vragen stellen, ook bijvoorbeeld over sportmogelijkheden voor mensen met een fysieke beperking of over financiële ondersteuning aan gezinnen waarbij geld een belemmering vormt om te sporten. Wij wijzen de weg."

Het hele programma van de Nationale Sportweek op het Sportplein staat op www.sportleiderdorp.nl.

De eerste onbekende sportheld was Emanuel Vlagsma. Wie wordt het dit jaar? | Archieffoto: C. v.d. Laan