Het bruidspaar Walta-Oosterman op hun trouwdag, 4 augustus 1966.
Het bruidspaar Walta-Oosterman op hun trouwdag, 4 augustus 1966. Foto: Corrie van der Laan

Jarenlang samen hard gewerkt, nu samen genieten van vrije tijd

Huwelijksjubileum n Op 4 augustus was het vijftig jaar geleden dat Mien Oosterman en Gerard Walta elkaar in het Haagse stadhuis het jawoord gaven. Omdat burgemeester Laila Driessen op 4 augustus met vakantie was, kwam ze het gouden bruidspaar op 24 augustus namens de gemeente gelukwensen.

Door: Esta Hoogervorst

Mien bracht haar jeugd door in Den Haag, na de lagere school ging ze direct aan het werk. Eerst hielp ze in het huishouden, daarna stond ze in een kaaswinkel in de Boekhorststraat in Den Haag. Zo'n vier jaar werkte ze in een groentezaak in Rijswijk die ze later verruilde voor een groentewinkel in Den Haag. Daar ontmoette ze Gerard, die in dezelfde winkel werkte. Zij stond achter de toonbank, hij was vakkenvuller en ging de wijk in. "Ik vond haar direct leuk", kijkt de gouden bruidegom terug. "Tijdens het werk praatten we gezellig met elkaar, maar we hadden geen relatie. Toen ik in 1965 bij de douane in Amsterdam ging werken, wilde ik Mien graag blijven zien. Zij was de ware voor mij."

Het stel verloofde zich officieel op 18 april 1964 en trouwde in 1966 voor de wet. In 1967 vond het kerkelijk huwelijk plaats. Ze woonden een korte periode bij de moeder van Mien. Gerard, die zich niet echt thuis voelde bij de douane, was inmiddels overgestapt naar een baan als chef groenten bij Simon de Wit in Den Haag. "Al snel werd ik overgeplaatst naar Beverwijk, waar we een woning vonden. Daar werden onze dochters Sylvia en Valentina geboren", vertelt hij. "Ik werkte er vijf jaar, daarna vijf jaar in Haarlem en werd toen bedrijfsleider in Volendam, waar we gingen wonen. Mien zorgde niet alleen voor het huishouden, maar was ook invalkracht. Toen we werden overgenomen door Albert Heijn, was dat een enorme ommezwaai en besloten we om zelfstandig ondernemer te worden. In 1978 kwamen we bij toeval in Leiderdorp terecht, we voelden ons daar direct thuis."

Buurtsuper op Oranjegalerij

In Leiderdorp startte het stel de buurtsuper Centra op de Oranjegalerij. "Toen twee jaar later de Winkelhof werd geopend konden we ons goed handhaven en werkten we fijn samen met de andere winkeliers. Ook hadden we goede contacten met onze klanten en de sportclubs", vertelt Mien. "We werkten tien jaar met plezier in Leiderdorp, tot de dag van vandaag hebben we fijne herinneringen aan die tijd. Ook onze dochters voelden zich hier thuis." "Toch verhuisden we nog naar Haastrecht, om daar een grotere supermarkt voort te zetten. Ook daar hebben we tien jaar lang samen gewerkt", gaat haar echtgenoot verder. "Noodgedwongen moesten we in Haastrecht stoppen met ondernemen, daarom ben ik als PTT beambte bij C1000 Overgaag Ypenburg in dienst gegaan. Daarna kwamen we terug in Leiderdorp."

Hij besluit: "Jaren hebben we hard gewerkt, maar nu genieten we samen extra van onze vrije tijd, de kinderen, kleinkinderen en onze familie!"

Burgemeester Driessen kwam het gouden paar feliciteren namens de gemeente.| Foto: Esta Hoogervorst