Justus in de oefenzaal van de School of American Ballet in NYC. | Foto: PR
Justus in de oefenzaal van de School of American Ballet in NYC. | Foto: PR Foto: Corrie van der Laan

Droom komt uit voor Justus Schokkenbroek

n Leiderdorper toegelaten tot School of American Ballet

ballet n n De Leiderdorpse balletdanser Justus Schokkenbroek (17) is de eerste Nederlander die toegelaten is tot de prestigieuze School of American Ballet in New York City.

Door: Frans Brocken

Justus is vroeg met dansen begonnen. Als vierjarige zette hij zijn eerste danspassen bij dansschool Margriet in Leiderdorp, later Kreatief Danscentrum geheten.

Vanaf zijn elfde startte hij een professionele opleiding bij de Nationale Ballet Academie (NBA) in Amsterdam. Na zes jaar de zeer intensieve opleiding aan de NBA te hebben gevolgd, heeft Justus nu gelegenheid zijn vleugels uit te slaan en ver over landsgrenzen zijn carrière voort te zetten.

Summer schools

Het boomlange, zeventienjarige danstalent heeft de afgelopen jaren geconcentreerd toegewerkt naar dit moment. Op zijn cv pronken deelnames aan Summer Schools in Parijs (L'Opéra de Paris -zomer 2013), Kopenhagen (Royal Danish Ballet School – najaar 2013), Sint Petersburg (Vaganova – voorjaar 2014), Londen (English National Ballet School - zomer 2015) en Amsterdam (Nationale Ballet Academie – zomer 2015). In het voorjaar van 2016 ontving Justus bericht dat hij met nog een andere studente van de NBA was geselecteerd voor de Summer School aan Canada's National Ballet School in Toronto. Daarnaast heeft hij in het Muziektheater en in de Stadsschouwburg in Amsterdam meegedanst in grote producties van het Nationale Ballet.

crowdfunding

De opleiding in New York City, waar de danstechniek zoals ontwikkeld en gepredikt door de wereldvermaarde George Balanchine wordt gedoceerd en doorgegeven aan volgende generaties dansers, is in eerste instantie voor één jaar. Justus hoopt op een langer verblijf. De kosten voor dat ene jaar liggen zeer hoog – ongeveer 25.000 dollar. Samen met zijn trotse ouders is Justus een crowdfunding-campagne gestart om zijn volgende droom, een vervolgopleiding in NYC, waar te maken. Verdere inlichtingen zijn te verkrijgen via de ouders Josje en Joost Schokkenbroek, bereikbaar via jcaschokkenbroek@ziggo.nl en 06-81 49 72 28.