Arie Kuijt in actie. | Foto: PR
Arie Kuijt in actie. | Foto: PR Foto: PR

Fileerles van de meester

katwijk n "Wat is er nu lekkerder dan een verse vis uitzoeken en zelf fileren? Dat is pas echt 'vers van het mes'! En het graatje bewaren voor de soep of om een sausje mee te maken", vertelt Arie Kuijt, wellicht Neerlands beste visfileerder, aan thuiskokers en koks van nationale en internationale restaurants, die naar Katwijk komen. Tijdens de Katwijkse visfileercursussen en -workshops van Kuijt leert hij zijn cursisten op de juiste wijze fileren en pan-klaren van verse Noordzeevis.

haringgoeroe

De lessen worden naast Arie Kuijt verzorgd door Arie Vooijs, de bekende haringgoeroe uit Katwijk. De vroegere haringchef van Ouwehand Vis staat bekend om de Engelse methode van haringsnijden, zijn humoristische uitleg en mooie verhalen. Kuijt, die ook een website exploiteert (visfileren.nl), is meer van de rondvis en sashimipresentatie's. Hij wordt zelfs ingevlogen bij bekende sterrenrestaurants.

De cursus is voor iedereen die van verse vis houdt en wil leren fileren. Op eerdere cursussen waren er Belgen, Duitsers, en zelfs Denen.

Visliefhebbers leren de fijne kneepjes van het vak tijdens de 9-daagse avondcursus. Deze start op maandagavond 26 september bij Fileerderij Schuitemaker Vis in 't Heen.

Meer informatie op www.visfileren.nl of via 06-24875288.


Petcare at home opent deuren voor huisdieren

leiden n Een jaar geleden waren het nog slechts plannen en mooie dromen. En nu al is Petcare at Home een officieel bedrijf met een diverse, trouwe klantenkring. Silvana van der Tuin (26) vertelt over de dag- en vakantieopvang, uitlaatservice en verzorging van de dieren: "Ze zijn echt onderdeel van het gezin."

Tekst en foto: Esther Luijk

Van der Tuin: "Ik ben opgegroeid met allerlei huisdieren: katten, honden, paarden, konijnen, noem maar op. Ik vond dieren altijd geweldig, maar heb er nooit echt mijn werk van gemaakt. Toen ik Petcare opstartte bestonden de werkzaamheden voornamelijk uit het verzorgen van huisdieren buiten mijn werk bij een hondenuitlaatservice om. Ik werd daar veel voor gevraagd omdat ik ook licht medische hulp aan dieren kan geven, zoals katten met suikerziekte prikken. Later kreeg ik steeds meer de vraag of er mogelijkheden waren voor hondendagopvang en -uitlaat. Toen heb ik besloten er helemaal voor te gaan en ben ik ook de hondenuitlaatservice, dag- en vakantieopvang begonnen.

kleinschalig

In het halfjaar dat Petcare at Home officieel staat ingeschreven, is er een hoop gebeurd. Petcare at Home liep zo goed dat de jonge onderneemster ontslag kon nemen bij haar andere baan.

Van der Tuin onderscheidt zich in een aantal dingen van andere opvang- en verzorgingsbedrijven. "Ik houd bijvoorbeeld maar twee honden tegelijk in de opvang. Ze zijn gewoon bij mij thuis, mogen los lopen en lekker op de bank hangen, ze zijn echt onderdeel van het gezin. Ze hebben veel vrijheid en hoeven niet in een bench, tenzij ze dat graag willen. Door maar maximaal twee honden tegelijk in huis te nemen, hebben ze lekker de ruimte en blijft het voor iedereen leuk."

persoonlijke aandacht

Ook de uitlaatservice die de dierenliefhebster aanbiedt, is net iets anders dan bij anderen. "Als ik in het bos of bij een meertje loop, zie ik soms mensen die wel twaalf honden tegelijk uitlaten. Ze zijn alleen maar aan het tellen en zorgen dat ze alle honden nog hebben na het rondje, er is weinig persoonlijke aandacht. Daarom houd ik kleine uitlaatgroepjes aan. Zo is er ook nog tijd om een balletje te gooien en met ze te spelen. Zo bouw je met de honden die wat vaker komen ook een band op, dat is erg leuk."

De huisdieren van Van der Tuin zelf vinden al die bezoekers gelukkig geen probleem. "De katten interesseert het niet zo, die zijn heel vaak buiten en niet vaak thuis, dus die vinden alles prima. En mijn hond Coco is erg goed opgevoed en geeft het goede voorbeeld aan de andere honden. Coco vindt het alleen maar erg gezellig!"

Sylvana van der Tuin met haar hond Coco (de grote) en een oppashond.