Al Dente speelt op een geïmproviseerd toneel op de Oude Vest voor de deelnemers aan de 5e Midnight Walk Leiden.  | Foto: J.P. Kranenburg
Al Dente speelt op een geïmproviseerd toneel op de Oude Vest voor de deelnemers aan de 5e Midnight Walk Leiden. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Van vlinder tot vuurspuwer

n Ruim 1400 wandelaars tijdens 5e editie Midnight Walk Leiden

Door: Esther Luijk

evenement n Ruim 1400 wandelaars verzamelden zich afgelopen vrijdagavond op de beestenmarkt waar de Midnight Walk Leiden startte. De vijfde editie van de Midnight Walk bestond uit een 4,2 kilometer lange route met gemiddeld iedere 300 meter een culturele act. Deelnemers konden niet alleen genieten van onder andere dichters, dansers, vuurspuwers en muzikanten, maar steunden met hun deelname ook direct de twee goede doelen van de avond, waar ruim 17.000 euro voor werd opgehaald.

De organisatie van de wandeling werd voor rekening genomen door Zonta Club aan de Leede en Soroptimistclubs Leiden en Leiden Aurora. Emma Zanardi, een van de organisatoren, is blij verrast door de grote opkomst. "Alle 1250 kaarten die voor de voorverkoop bestemd waren, hadden we woensdagmiddag al verkocht. De laatste kaarten verkochten we hier op de Beestenmarkt en toen we om 17.00 uur open gingen, liep het direct storm en waren ook die heel snel weg."

Terwijl op de Beestenmarkt de coverband The Backseat Windows de wandelaars vermaakt als eerste act van de avond, speelt zo'n 300 meter verderop toneelgroep Al Dente een scène uit hun nieuwe voorstelling 'Odysseus, misdadiger'. De toeschouwers krijgen in tien minuten een sneakpeak uit de nieuwe productie en wandelen dan weer verder. Ze komen langs De Nostalgini's, een theaterband die liedjes van vroeger ten gehore brengt en langs Frans Terken, een prijswinnende dichter die zijn mooiste werken voordraagt.

Even verderop staat Trees de Winter (63) te kijken naar de Egyptische dansgroep Chakchouka. Zes danseressen vertonen de kunsten van het buikdansen op melodieuze Arabische muziek. De Winter: "Ik ben wel onder de indruk ja, het is zo enorm knap hoe ze bewegen!" De Winter is speciaal naar Leiden gekomen voor de Midnight Walk. "Ik kom zelf uit Leidschendam, ik ben hier met mijn wandelgroepje. Iedere week gaan we ergens wandelen en dit leek ons een mooie gelegenheid om eens door Leiden te lopen. En tot zover is het zeker de moeite waard. Ik vind deze act wel erg leuk, maar de Nostalgini's waren ook geweldig en een mevrouw verderop is verkleed als een soort hele grote vlinder, ook erg mooi. Over twee jaar gaan we zeker weer meelopen!"

De wandelaars steunden met hun deelname tevens twee goede doelen: Vrouwen aan de Bal in Kenia en Stop Schooluitval in Noord-Oeganda. Beide projecten zijn erop gericht meisjes en jonge vrouwen een kans geven op een betere toekomst. Vrouwen aan de Bal doet dat door het vergroten van zelfvertrouwen en de weerbaarheid van jonge vrouwen door middel van sport en coaching. Stop Schooluitval zorgt voor wasbaar maandverband en veilige toiletten op een middelbare school in Kampala (Oeganda), zodat meisjes niet stoppen met hun opleiding wanneer ze gaan menstrueren, zoals nu veel te vaak het geval is.