Buurtbewoner A. Honders draait samen met Joshua voor de eerste keer het hek van de voetbalkooi op slot.
Buurtbewoner A. Honders draait samen met Joshua voor de eerste keer het hek van de voetbalkooi op slot. Foto: Corrie van der Laan

Voetbalkooi op het nachtslot

sleutels n De omwonenden van de voetbalkooi aan het Nievaartpad kunnen opgelucht adem halen. Ze zullen 's avonds laat en 's nachts niet meer gehinderd worden door het kabaal van voetballen die tegen het hekwerk knallen.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

Sinds vorige week woensdagavond kan de kooi afgesloten worden. Wethouder Jeff Gardeniers (CDA) van Wijkgericht werken overhandigde om negen uur die avond de sleutels aan een groepje wijkbewoners. Zij gaan er voor zorgen dat de poorten tussen 21.00 en 09.00 uur op slot zitten.

De voetbalkooi is bijna aan zijn eigen succes ten onder gegaan. Toen de vernieuwde speelplek half november 2014 werd geopend, waren er al wat zorgen onder de buurtbewoners te beluisteren. Bij de ingangen stond dat de openingstijden van 9.00 tot 22.00 uur waren en ook de gebruiksregels waren klip en klaar aangegeven met tekst en pictogrammen: geen honden, geen drank, geen drugs, geen geweld, geen geluidsoverlast, afval in de afvalbakken, en hou rekening met jonge kinderen. Maar het is natuurlijk altijd afwachten hoe het uitpakt in de praktijk. En dat bleek niet mee te vallen. De voetbalkooi is razend populair, zowel bij jonge kinderen als bij pubers. En met name de sluitingstijd van 22.00 uur werd niet gerespecteerd.

Vaak was er herrie tot diep in de nacht, vertelt omwonende A. Honders. "Vooral die ballen tegen het hek… alsof er vuurwerk afgestoken wordt." Zijn buurtgenoot Cor Dinkelaar kan erover meepraten. "Als ze rustig voetballen, hebben we er geen problemen mee. Maar je hebt er groepen bij die continue gillen en schreeuwen."

De wijkbewoners kwamen zelf met het plan om de voetbalkooi 's avonds laat en 's nachts op slot te doen. In overleg met de gemeente en enkele jongeren die gebruik maken van de voorziening is uitkomen op de openingstijd van negen tot negen. De jongeren - Joshua de Werk, Janou te Nuyl (allebei 14) en Sam Burgemeester (15) - hebben het op zich genomen om hun leeftijdsgenoten zo nodig te wijzen op de gebruiksregels van de kooi.

Over een half jaar wordt geëvalueerd of de avond- en nachtafsluiting echt een oplossing betekent. "Maar kom vooral eerder naar ons toe als er problemen zijn", benadrukte wethouder Gardeniers.