Een kameleon past zich aan aan zijn omgeving. Ook wij kunnen ons uiterlijk aanpassen aan de omstandigheden.
Een kameleon past zich aan aan zijn omgeving. Ook wij kunnen ons uiterlijk aanpassen aan de omstandigheden. Foto: unsplash

Wees een kameleon: manipuleer met kleding

Stel je leven eens voor als een film. Een film waarin je meerdere rollen speelt. De rol van echtgenote, moeder, vriendin, collega, manager enzovoort. In al deze rollen is onze persoonlijkheid de basis. Onze persoonlijkheid bepaalt mede hoe wij handelen in verschillende omgevingen en situaties. We hebben als mens het vermogen om niet alleen ons gedrag aan te passen aan de situatie maar ook onze uiterlijke communicatie. Thuis zal je bijvoorbeeld eerder je emoties laten zien dan op je werk.

Als je je nog bewuster bent van de meerdere rollen die je hebt, en je past ook daar je uiterlijke presentatie en communicatie op aan, doe je daarmee echt je voordeel. Je kunt hiermee reacties en meningen van anderen manipuleren. Het is jammer dat het woord manipuleren een negatieve klank heeft, want dat hoeft het zeker niet te zijn. Denk maar aan de kleding die je draagt tijdens een sollicitatiegesprek.

Wat is de rol van je kleding en stijl hierin?

Eerst willen je even meenemen naar animal kingdom. Ja echt, want het is verbazingwekkend hoeveel parallellen we kunnen trekken tussen het gedrag van dier en mens. Bijvoorbeeld op het gebied van uiterlijk en kleur.

Hoe maken de dieren gebruik van kleur en uiterlijk en hoe kun je deze kennis als mens benutten? In de natuur draait het om gezien of juist niet gezien worden. De pauw trekt aandacht met zijn mooie veren. En de kameleon, die past zich aan zijn omgeving.

Het voordeel van ons ten opzichte van de dieren is dat wij zelf onze uitstraling bepalen met de kleding en de kleuren die wij dragen. Wij beïnvloeden met kleding en kleur de mensen om ons heen. Deze mensen reageren en vormen onbewust een mening op basis van jouw verschijning. Verander in een kameleon. Niet alleen met gedrag, maar dus ook met kleding en kleur.

Maak hier gebruik van! Denk 's ochtends na bij het aankleden wat je planning is voor de dag. Wil je die dag juist opvallend of onopvallend opereren? Wat is de kledingstijl van het bedrijf of de mensen waar je werkt of op bezoek moet? Wat wil je bereiken, wil je samenwerken of meer afstand creëren? Wees meer bewust van de invloed van je kleding en pas je kleding hierop aan. De ene dag kies je bijvoorbeeld zwart en wit om streng over te komen, de andere dag zachtere kleuren om samenwerking te bevorderen.

Tenslotte hoeft het aanpassen aan de situatie niet van invloed te zijn op wie je bent. Je rollen heb je vanuit jouw persoonlijkheid. En daar passen meerdere kleuren en kledingstijlen bij.

Verander in een kameleon en creëer je eigen succes.