Een aantal boomstronken en in stukken gezaagde stammen is alles wat er over is van de grote wilgen.
Een aantal boomstronken en in stukken gezaagde stammen is alles wat er over is van de grote wilgen. Foto: Corrie van der Laan

Einde voor 17 wilgen

bomenkap n De rij imposante wilgen langs de Van der Valk Boumanweg in Leiderdorp is verdwenen. Ze zijn in de eerste dagen van deze week gekapt.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

De gemeente stelt dat de kap onvermijdelijk was omdat de bomen aan het eind van hun levenscyclus waren en bovendien de watermerkziekte hadden. Door deze bacterie-infectie sterven grote takken af wat gevaarlijke situaties kan opleveren. De wilgen worden waar dat mogelijk is vervangen door iepen.

Volgens Edwin Brussee van de Bomenstichting was het helemaal niet nodig de bomen te verwijderen. Hij is van mening dat ze nog jaren meegekund hadden. In een brief aan deze krant wijst hij erop dat wilgen een bijzondere ecologische waarde hebben voor onder meer vleermuizen en vele insecten, die iepen missen. Naar zijn overtuiging wilde de gemeente gewoon van de wilgen af omdat er ooit een plan is bedacht om langs de weg een sfeervol lint van iepen aan te planten.

Vorig jaar wilde de gemeente de bomen ook al kappen, maar dat ging toen vanwege het protest van Brussee niet door. Dit keer heeft hij de motorzagen echter niet tegen kunnen houden.


Leiderdorpers deden het goed in Rio

terugblik n Het lijkt erop dat Leiderdorp een kweekvijver is voor topsporters. Op de Olympische Spelen hebben drie deelnemers met Leiderdorpse banden uitstekend gepresteerd.

Ongetwijfeld hebben heel veel Leiderdorpers de verrichtingen van Jorrit Croon bij het Nederlands hockeyteam gevolgd. De jonge Leiderdorper – hij vierde in Rio zijn 18de verjaardag – was een lichtpunt tussen de hockeymannen. Het team kwam niet verder dan een teleurstellende vierde plek, maar aan Jorrit heeft dat niet gelegen. Wat hij nog eens illustreerde met zijn prachtige doelpunt in de wedstrijd om het brons tegen Duitsland. De eveneens in Leiderdorp wonende hockeycoach Max Caldas heeft duidelijk een goede keuze gemaakt toen hij Jorrit een plek gaf in de selectie. Jorrit is zijn hockeycarrière als klein jochie gestart bij Alecto. In 2014 stapte hij over HGC in Wassenaar, waar hij Hoofdklasse speelt.

Roeister Nicole Beukers woont nu in Leiden maar is in Leiderdorp geboren en getogen. Ze roeit bij Njord en won in Rio in de dubbel-vier samen met Chantal Achterberg, Carline Bouw en Inge Janssen een zilveren medaille.

Boudewijn Röell begon met roeien bij Asopos de Vliet toen hij in 2006 in Leiden ging studeren. Hij verhuisde naar Leiderdorp en startte al snel met het verzamelen van prijzen. In 2014 heeft hij ons dorp verlaten, maar niet het roeien. In Rio won hij brons met de acht met stuurman.