Het gezonken sleepbootje van de meisjesgroep wordt geborgen. | Foto: PR
Het gezonken sleepbootje van de meisjesgroep wordt geborgen. | Foto: PR Foto: PR

Scouting geschokt door diefstal motor sleepboot

n Crowdfunding moet geld voor nieuwe motor opleveren

actie n De Leiderdorpse Scoutinggroep Van der Does Liethorp (VaDeDo) is een vorige week vrijdag een crowdfunding gestart. Doel: genoeg geld bij elkaar krijgen om de gestolen motor van de sleepboot van de meisjesgroep te vervangen en het stalen bootje te repareren.

Door: Corrie van der Laan

De dieselmotor was pas een paar weken oud toen hij vorige week in de nacht van maandag op dinsdag uit de sleepboot gesloopt werd. De dieven ontvreemden niet alleen het motorblok, maar richtten ook nog eens veel schade aan door slangen en kabels door te snijden en los te trekken. Doordat de waterkoeling open bleef staan, is de boot bovendien volgelopen en gezonken, vertelt VaDeDo voorzitter Gerben van Aken.

Hij werd dinsdagavond gebeld door een van de leden dat de boot op de bodem in de haven lag. "Even daarvoor had ik contact gehad met de brandweer, die wilden oefenen bij het scoutingterrein. Ik heb ze toen gevraagd of ze dan meteen de boot wilden bergen en dat hebben ze gedaan." Pas toen het scheepje boven water kwam, kwam de diefstal aan het licht.

De daders moeten geweten hebben van gloednieuwe motor, is de overtuiging van Van Aken. "We waren allemaal trots op de nieuwe aanschaf en hebben er veel over gepraat. De dieven hebben het bootje uit haar dok gehaald en achter andere boten gelegd zodat ze ongezien hun gang konden gaan."

Natuurlijk is er aangifte gedaan van de diefstal. "Maar volgens de politie is de kans dat ze de motor terugvinden nihil."

Het gaat flink wat geld kosten om de boot, waarmee de meisjesscouts hun zeilbootjes naar de Kaag en ander open water te slepen, weer vaarklaar te krijgen. Afgezien van de schade aan de boot hangt aan het motorblok zelf een prijskaartje van 8000 euro. "Ja, dat is duur", zegt Van Aken, "maar het is wel een motor waar kinderen mee omgaan, die moet dus gegarandeerd goed en veilig zijn."

Wat hij extra zuur vindt aan de diefstal, is dat de kinderen het geld voor de nieuwe motor zelf bij elkaar gebracht hadden, onder meer met de verkoop van stroopwafels en van loten voor de Grote Clubactie. "En dan vindt iemand het nodig die motor te stelen, daar word ik zo chagrijnig van!"

Tot donderdag was de hele scoutinggroep zwaar uit het veld geslagen, vertelt de voorzitter. Maar toen hebben ze zich herpakt en zijn een crowfundingactie gestart. "We kwamen op het idee doordat we zo ontzettend veel reacties kregen op het bericht over de diefstal dat we op Facebook hebben gezet. Dat is heel veel gedeeld en heeft meer dan vijftigduizend mensen bereikt. Toen dachten we: als die allemaal 1 euro overmaken, dan kunnen we een nieuwe motor kopen. En wat overblijft gaat naar een goed doel."

Van Aken hoopt dat er genoeg geld binnenkomt om nog voor de herfstvakantie een nieuwe motor in de boot te zetten. "Zodat de meisjes gewoon op herfstkamp kunnen met hun eigen sleep."

De actie is te vinden op de website www.vadedo.nl en Facebookpagina Scouting Van Der Does Liethorpgroep. Voor wie geen internet heeft: het speciaal voor deze crowdfunding geopende rekeningnummer is NL86BUNQ2025649711 op naam van Stichting Scouting Leiderdorp.


Auto te water, bestuurder gevlucht

Politie n Een man is er zondagavond vandoor gegaan nadat hij met zijn auto in de sloot naast de Oude Spoorbaan terecht kwam.

De brokkenpiloot had voor hij te water ging eerst een lichtmast en een reclamebord geraakt. Vermoedelijk ging hij op de vlucht omdat hij onder invloed was. De politie startte een zoekactie in de omgeving en zette een bericht op Burgernet waarin gevraagd werd uit te kijken naar een drijfnatte man op blote voeten, met een wit shirt en korte broek aan.

De auto is weggesleept door bergers, de man was maandagmiddag nog niet gevonden. "Maar we hebben het kenteken van zijn auto dus we vinden hem wel", aldus een voorlichter van de politie.

De auto kwam in de sloot terecht naast de Oude Spoorbaan, ter hoogte van de Zijllaanmolen. | Foto: AS Media