Burgemeester Laila Driessen en directeur Erik Schmit van Wereldhave pakken het laatste zonnepaneel uit en leggen het  op z'n plek. | Foto: C. v.d. Laan
Burgemeester Laila Driessen en directeur Erik Schmit van Wereldhave pakken het laatste zonnepaneel uit en leggen het op z'n plek. | Foto: C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan

Stapje richting duurzaamheid

zonnepanelen n Leiderdorp is weer een stapje verder op weg naar een duurzame gemeente: op het dak van winkelcentrum Winkelhof liggen nu 983 zonnepanelen die jaarlijks 240.000 kilowatt energie genereren, wat overeenkomt met het gemiddelde jaarlijkse energiegebruik van 82 huishoudens. Burgemeester Laila Driessen en Erik Schmit, directeur Nederland van Winkelhof-eigenaar Wereldhave, legden vorige week donderdagmiddag tijdens een kleine feestelijke plechtigheid het laatste zonnepaneel op z'n plek.

Wereldhave is 2013 de uitdaging aangegaan om het gebruik van fossiele energie in haar winkelcentra in zeven jaar met 30 procent te reduceren. De zonnepanelen dragen hier hun steentje aan bij; de energie die ze leveren dekt 5 procent van de totale behoefte van Winkelhof. Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van windenergie en zijn maatregelen genomen om het energieverbruik in het winkelcentrum te verminderen.

Uiteindelijk moet het inzetten van zonne-energie naast milieuwinst ook financieel voordeel op gaan leveren; naar verwachting is de investering in negen jaar terugverdiend, en de panelen gaan minimaal 25 jaar mee.