De poot van T. rex in de kist. | Foto: PR
De poot van T. rex in de kist. | Foto: PR Foto: PR

T. rex komt aan in Leiden

n Feestelijke intocht op vrijdag 26 augustus

Museum n Het is zo ver: Tyrannosaurus rex Trix komt aan in Naturalis. Na drie jaar zoeken, graven en prepareren is de droom uitgekomen. Op vrijdag 26 augustus rijdt de vrachtwagen met T. rex aan boord van Schiphol onder politie-escorte naar Leiden. Bioloog Freek Vonk en paleontoloog Anne Schulp rijden voorop.

Rond 11.00 uur komt de stoet, waaronder ook Tientje voor T. rex kinderen, aan op de Beestenmarkt. Hier wacht Trix een warm onthaal van het Leidse publiek inclusief bijna duizend basisscholieren. Loco burgemeester Robert Strijk heet T. rex Trix welkom in Leiden en overhandigt de sleutel van de stad. Bart Meijer, presentator van het Jeugdjournaal, presenteert het geheel.

Het skelet van T. rex wordt in de dagen daarna gemonteerd bij Naturalis, waarna op 10 september de tentoonstelling T. rex in Town open gaat voor publiek. Vanaf 1 september is het huidige museum gesloten. Kaarten voor T. rex in Town zijn alleen online te bestellen op www.naturalis.nl.

bijzonder fossiel

Het skelet van de bekendste vleesetende dinosauriër, Tyrannosaurus rex, is in 2013 in de Verenigde Staten opgegraven door Naturalis Biodiversity Center en maakt deel uit van haar collectie. Het is de eerste T. rex die buiten de VS in bezit is van een museum.

Het is dankzij donaties en sponsorgelden gelukt om de komst van dit bijzondere fossiel naar Nederland mogelijk te maken. Dankzij een bijdrage van de BankGiro Loterij heeft Naturalis het traject van de introductie van T. rex tot en met het einde van de T. rex in Town tentoonstelling kunnen financieren.

Vanaf 10 september 2016 is T. rex voor het eerst in volle glorie te bewonderen in de tentoonstelling T. rex in Town in het entreegebouw van het museum in Leiden. Eind 2018 krijgt ze een ereplaats in het nieuw te bouwen museum.


Romeinse Zaterdag en RoMe in Park Matilo

evenement n Op zaterdag 27 augustus gebeurt er van alles in Park Matilo tussen 12.30 en 17.00 uur. Dan is iedereen welkom op de Romeinse Zaterdag én het jaarlijkse wijkenfestival RoMe. En dat op een bijzondere locatie. Het park ligt namelijk op de resten van het Romeinse fort Matilo.

Stichting Mooi Matilo organiseert activiteiten waarbij de Romeinse goden en de vier elementen - lucht, aarde, water en vuur - een belangrijke plek innemen. Niet voor niets: het programma sluit aan bij het wijkenfestival van Roomburg en Meerburg. De wijk Roomburg is deels gebouwd ter plekke van de Romeinse burgernederzetting bij het castellum Matilo. De straten zijn vernoemd naar Romeinse goden, schrijvers en belangrijke figuren.

Dus hoe zit het met de goddelijke kreupele smid Vulcanus en zijn echtgenote Venus, de mooiste onder de godinnen? En hoe slaat er telkens weer een vlam in de pan bij Juno, als haar overspelige echtgenoot Jupiter opnieuw een aardse schone belaagt? En weet de wijngod Bacchus de stadswijngaard van Matilo te vinden? In speedlezingen kom je er meer over te weten. Overigens óók over wat de Romeinse bouwmeester Vitruvius verbindt met de stad Leiden.

Er zijn rondleidingen in Matilo met als thema de vier elementen: water, vuur, aarde en lucht. In het mobiele informatiecentrum over de Romeinse tijd, de Mobilimes, kun je ook zelf aan de slag met een interactieve tablet. Het wijkenfestival RoMe pakt uit met aantrekkelijke kraampjes, muziek, kinderactiviteiten, eten en drinken. Handboogschutters en scouts geven demonstraties.

De entree van Park Matilo ligt aan de Castellumweg, tegenover de Leiderdorpsebrug. De toegang is gratis.

De Mobilimes, waar je zelf aan de slag kunt met een interactieve tablet.