Broodje Cultuur: je eet gezellig samen en steekt er ook nog wat van op!
Broodje Cultuur: je eet gezellig samen en steekt er ook nog wat van op! Foto: Corrie van der Laan

Tijdens lekkere lunch luisteren naar lezing

zomeractiviteiten n Vast onderdeel van de zomeractiviteiten van Pluspunt is het 'Broodje Cultuur' op de donderdagen. Dat betekent een lekkere, door vrijwilligers bereide en geserveerde lunch plus een interessante lezing.

Tekst en foto: Esta Hoogervorst

Op donderdag 21 juli verzorgde Bob Reidsma een boeiende presentatie met prachtige foto's over zijn reis naar Oman. Een land dat twee keer zo groot is als Nederland, met een sultan als staatshoofd die altijd zegt, 'we moeten niet alleen mikken op de olie, we hebben ook mijnbouw, landbouw en tuinbouw!'

Oman, dat aan de zuidoostkust van het Arabische Schiereiland ligt, heeft heel veel woestijn en hooggebergten langs de kust. De hoofdstad van het land is Masqat, de startplaats van de virtuele reis die de bezoekers van Broodje Cultuur met Bob Reidsma door het land maakten. De stilte in de woestijn is 'oorverdovend' en de sterrennacht onvergetelijk. De sultan ijvert zich om belangrijke zaken te financieren, zoals onderwijs, gezondheidszorg, cultuur en gebouwen. Oman heeft een aantal musea en het cultureel erfgoed wordt erg goed bewaard voor het nageslacht. De Arabische bevolking is georganiseerd in stammen die allemaal hun eigen kleding hebben tijdens feestdagen en bij ceremoniële zaken. Met de daarbij bijbehorende accessoires: een échte man heeft een mooi versierde dolk!

De sultan Qaboes moskee is een hele grote, nationale moskee, waar de sultan de baas is. Híj is degene die in veel zaken de uiteindelijke beslissing neemt. Alles in de moskee is groot en imposant, 20.000 mensen kunnen er bidden. De koepel in de moskee is 50 meter hoog, aan het immense tapijt is vier jaar gewerkt! De bezoekers dragen een lange broek en hebben het hoofd bedekt als ze de moskee bezoeken.

Veel snelwegen worden er aangelegd, vanaf strand is er heel veel visserij. Daarnaast spelen geiten en kamelen een duidelijke rol. Hoe meer je er hebt, hoe rijker je bent! Je boodschappen doe je in de soek met al z'n kleine kleurrijke winkeltjes.

De ligging van Oman aan de Golf van Oman en de Arabische zee maakt het water de belangrijkste transportader. Van oudsher werden producten vervoerd met zeilschepen, die speciaal gevormde zeilen hadden om optimaal te profiteren van de moessonwind. De scheepswerven maken deze boten met bijzondere zeilen nog steeds.

Voor verreweg de meeste bezoekers gaf de lezing een kijkje in een voor hen totaal onbekend land. En dat is precies de bedoeling van het Broodje Cultuur: je laaft je niet alleen aan lekker eten, maar ook aan allerlei interessante wetenswaardigheden.