De grote brand in een halfopen loods bij Vliko zorgde voor huizenhoge vlammen en een grote rookontwikkeling. | Foto: PR gemeente Leiderdorp
De grote brand in een halfopen loods bij Vliko zorgde voor huizenhoge vlammen en een grote rookontwikkeling. | Foto: PR gemeente Leiderdorp Foto: PR gemeente Leiderdorp

Schade door grote brand bij Vliko valt mee

terugblik n De schade van de brand die in de vroege ochtend van zondag 17 juli woedde bij het Leiderdorpse afvalverwerkingsbedrijf Vliko, bleek achteraf mee te vallen. Maandag 18 juli kon er gewoon weer gewerkt worden.

De brand bij het bedrijf aan de Achthovenerweg brak uit rond half twee 's nachts in een halfopen loods (zonder dak). Het vuur ontstond in een matras en zorgde al snel voor huizenhoge vlammen en een enorme rookontwikkeling. De brandweer is zondag nog tot middernacht bezig geweest met nablussen.

Omdat er in de bewuste loods allerlei soorten afval opgeslagen lag, heeft het Hoogheemraadschap de sloten waarin het bluswater werd opgevangen enige tijd afgedamd en het water onderzocht op schadelijke stoffen. Vorige week woensdag werd bekend dat het water niet ernstig verontreinigd was en gewoon geloosd kon worden op de Oude Rijn.

Drie jaar geleden, in augustus 2013, was er ook een grote brand bij Vliko. Toen was de schade veel groter. De hal waar de brand toen plaatsvond werd totaal verwoest en het werk lag een week lang stil.

Het is, zo mag worden aangenomen, de laatste keer dat de Achthovenerweg en omgeving worden opgeschrikt door een brand bij het recyclingbedrijf. Vliko is al gestart met de verhuizing naar de nieuwbouw in de Grote Polder in Zoeterwoude. De verhuizing moet in september afgerond worden.