Toos en Albert Hofstede op hun huwelijksdag, 11 juli 1966.
Toos en Albert Hofstede op hun huwelijksdag, 11 juli 1966. Foto: PR

Atletiek bracht gouden paar samen

huwelijksjubileum n Op 11 juli 2016 was het vijftig jaar geleden dat Toos Mutter en Albert Hofstede elkaar in het stadhuis van Amsterdam het jawoord gaven. Ze leerden elkaar kennen op het Olympiaplein in Amsterdam, de geboorteplaats van Albert. Toos begon al jong actief en enthousiast te sporten en koos voor de atletiek. Albert kijkt met plezier terug op zijn lange, parlementaire loopbaan.

Door: Esta Hoogervorst

Toos Hofstede werd in 1937 in Enschede geboren. Vanaf haar 16de tot haar 22ste jaar werkte ze bij de gemeentelijke Sociale Dienst. Toen ze veertien was begon ze actief te sporten en koos ze voor de atletiek: sprinten, hoog- en verspringen. In de jaren vijftig richtte ze zich vooral op de 80 meter horden en de vijfkamp. In dat jaar liep vijf ze maal de limiet, maar werd in 1960 niet uitgezonden naar de Olympische Spelen in Rome. "In Amsterdam trainde ik bij Jan Blankers en deed veel mee aan wedstrijden, ook in de landenploeg in Frankrijk, Duitsland en België. Ik werd tweemaal Nederlands kampioen op de horden en de vijfkamp", vertelt Toos "Toen ik geen atletiek meer kon doen, begon ik met de opleiding fysiotherapie in Amsterdam. Ik specialiseerde me in pre- en postnatale educatie. Een dikke zestien jaar oefende ik het vak uit en kwam in het begin van de jaren tachtig in aanraking met yoga. Ik richtte me vooral op ontspanningstechnieken en gaf meer dan dertig jaar les bij de Leiderdorpse Volksuniversiteit."

Parlementaire loopbaan

Albert werd in 1934 in Amsterdam geboren. Na de lagere school ging hij naar de HBS en daarna in militaire dienst bij de KNMI luchtmacht in De Bilt. Hij studeerde twee jaar politieke en sociale wetenschappen, maar wilde liever iets concreets doen. Daarom volgde hij een cursus steno en vond een baan bij de Staten-Generaal. "Zeventien jaar werkte ik als stenograaf bij de Tweede Kamer aan het Binnenhof en gaf in de functie van coördinator leiding aan twaalf stenografen. Ik was een vraagbaak voor ze, in die tijd waren er nog geen naslagwerken. Het was een intensieve functie, soms kwam ik pas 's morgens vroeg thuis." "Later realiseerde ik me dat mijn kracht eigenlijk meer bij taal ligt", vervolgt Albert. 'Daarom schreef ik het boekje 'Parlementair' dat ging over taalgebruik in de Eerste en Tweede Kamer. Ook heb ik veel correctiewerk gedaan." Voor zijn werkzaamheden in de beide Kamers heeft hij een Koninklijke onderscheiding ontvangen.

Sportieve ontmoeting

Albert sportte niet op zo'n hoog niveau als Toos, maar deed ook aan atletiek. Hordelopen en de vijfkamp stonden bij hem hoog op lijst. Niet zo vreemd dus dat ze elkaar hebben leren kennen op de sintelbaan, "Op 12 juni 1963, tijdens een atletiekwedstrijd, vroeg Albert me of ik de volgende dag met hem mee wilde gaan naar het strand", vertelt Toos. "Dat weigerde ik omdat ik moest werken. Maar vanaf dié dag begon onze relatie." Na hun huwelijk heeft het paar eerst zes jaar in Voorburg gewoond. Omdat ze daar geen woning konden kopen, kwamen ze in 1972 naar Leiderdorp, waar ze een huis hadden gevonden in de toen gloednieuwe wijk Voorhof.

Het paar kreeg twee zoons en heeft inmiddels vijf kleindochters. Ze zijn vanzelfsprekend met pensioen wat ze volop tijd geeft voor hun hobby's. Toos zingt bij het seniorenkoor Young@Heart van Annemiek de Groot. Albert heeft filatelie en taal als grote hobby.

"Ons gouden huwelijksfeest vieren we in augustus met onze twee zonen, hun partners en vijf kleindochters bij de Wildlands Adventure Zoo in Emmen, waar we nieuwe werelden gaan ontdekken. We zien ernaar uit!", zegt het gouden paar enthousiast.

Burgemeester Laila Driessen kwam het gouden paar op 11 juli feliciteren namens de gemeente Leiderdorp. | Foto: Esta Hoogervorst