De jongeren leerden de beginselen van het skeeleren op de skeelerbaan in het Weteringpark. | Foto: C. v.d. Laan
De jongeren leerden de beginselen van het skeeleren op de skeelerbaan in het Weteringpark. | Foto: C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan

Puur Hollandse dag voor 28 buitenlandse jongeren

n In kader Internationale Jeugduitwisseling Lions

uitwisseling n De Lions Clubs Leiderdorp en Leiderdorp Rijnland trakteerden vorige week woensdag, 20 juli, achtentwintig jongeren uit vierentwintig landen op een puur 'Hollandse dag' in Leiderdorp.

Trainers en leden van Schaats- en Skeelervereniging Leiderdorp brachten het internationale gezelschap 's ochtends onder bijna tropische omstandigheden de eerste beginselen van het skeeleren bij. Na de lunch vervoerden de Lions hun gasten per sloep naar de Munnikkenmolen of de Meerburgermolen waar ze door de betreffende molenaars uitleg kregen over het leven in deze regio in de polder en de werking van molens. Dat ging niet met de armen over elkaar; de handen moesten uit de mouwen. Hierna werd een bezoek gebracht aan de kaasboerderij van familie van Leeuwen. De dag werd afgesloten met een heuse Hollandse pannenkoek.

Klimaat van onderling begrip

De jongeren, allen in de leeftijd van 17 tot 21 jaar, doen mee aan de Internationale Jeugduitwisseling van de Lions Clubs, de Lions Youth Exchange. Met deze uitwisseling geven Lions inhoud aan de eerste doelstelling van Lions Clubs International: het bevorderen van een klimaat van onderling begrip tussen de volken en hun culturen. De jongeren verblijven eerst een periode bij gastouders, om de cultuur van binnenuit te leren kennen, en nemen vervolgens deel te nemen aan een jeugdkamp. Er worden evenveel Nederlandse jongeren uitgezonden als er buitenlandse jongeren naar Nederland komen. Deze zomer zijn er 105 kampen in 39 landen, waarin alle Europese landen zijn vertegenwoordigd.

Handen uit de mouwen bij de Munnikkenmolen. | Foto: PR