De Pampuszeilers zijn in een fel gevecht gewikkeld bij het ronden van een boei op het Norremeer.
De Pampuszeilers zijn in een fel gevecht gewikkeld bij het ronden van een boei op het Norremeer. Foto: Frans Brocken

96ste Kaagweek was er een om in te lijsten

Zeilen n Zeilliefhebbers konden van 14 tot en met 17 juli op en rond de Kagerplassen genieten van prachtige wedstrijden. De 96e aflevering van de Kaagweek, georganiseerd door de 106-jarige Koninklijke Watersportvereniging De Kaag, had een ongekend spannend verloop. Ruim 160 deelnemers verdeeld over 10 verschillende klassen streden fanatiek voor de prijzen. De weersomstandigheden waren ideaal: zonnig plus een matige tot krachtige wind. Kortom, de 96ste Kaagweek was er een om in te lijsten.

Tekst en foto: Frans Brocken

Hoogtepunt was de traditionele strijd om de Holland-Friesland beker. De deelnemers werden weggeschoten door de Commissaris van de Koning, Jaap Smit. De Friezen waren in de eerste twee wedstrijden oppermachtig. Op de eerste wedstrijddag, vrijdag 15 juli, werd resoluut een 2-0 voorsprong genomen. De bezoekers uit het hoge noorden waanden zich na deze dag al winnaar. Maar op de volgende en tevens laatste dag vochten de Hollanders zich terug tot 2-2. Er was een allesbeslissende derde race nodig die in het voordeel van Hollanders werd beslist. De cup blijft nog tot de komende Sneekweek in de prijzenkast van De Kaag.

Holland-Friesland beker blijft in prijzenkast De Kaag

In de Regenboogklasse kon Leiderdorper Eric Kampschreur het huzarenstukje van vorig jaar niet herhalen. In de laatste omloop trok hij toen de overwinning naar zich toe. Met zijn bemanningsleden Marcel de Jong en Frank Bik moest hij dit keer met de derde plaats genoegen nemen.

De wedstrijden in de Pampusklasse, net als de Regenbogen een klassiek zeilschip, werden gewonnen door Bob Heineke en Evelien Goedkoop uit Loosdrecht.

Leiderdorper Max van Dijk, hoefde zijn EHBO-koffer niet aan te spreken. Hij zorgde er tussen de bedrijven door dat wij de wedstrijden op het water op de voet konden volgen.

De Kaagweek blinkt ook uit door een feestelijke entourage. De medewerkers van Brasserie De Kaagsociëteit zorgden ervoor dat de talrijke toeschouwers op het gebied van eten en drinken niets tekortkwamen. In de avonduren was er een feestelijk programma met een zeilersbal. De zondag werd afgesloten met een grootse prijsuitreiking.