Jeroen Fakkeldij bij de nu nog ontbrekende kade waar op 14 augustus de start en finish van het zwemonderdeel is.
Jeroen Fakkeldij bij de nu nog ontbrekende kade waar op 14 augustus de start en finish van het zwemonderdeel is. Foto: Corrie van der Laan

Triathlon Leiderdorp wordt echt sportfeest

n 24ste editie op zondag 14 augustus

evenement n Het moet weer een echt sportfeest worden, zowel voor de deelnemers als voor de toeschouwers. Op zondag 14 augustus vindt de 24ste editie van de Saton Optiek Triathlon Leiderdorp plaats. Van half negen 's ochtends tot tegen tweeën 's middags nemen honderden triatleten uit het hele land het tegen elkaar op, zwemmend, fietsend en hardlopend. Start- en finishlocatie van de verschillende onderdelen is de Zijldijk ter hoogte van woonboulevard De Baanderij, waar voor de toeschouwers nog veel meer te doen is dan alleen het aanmoedigen van de sporters.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

Zoals altijd kan gestart worden op drie afstanden: de Sprintafstand (750 meter zwemmen, 23 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen, de Olympische afstand (1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen) en de Middenafstand (2500 meter zwemmen, 87 kilometer fietsen en 20 kilometer hardlopen). Op de Olympische afstand mogen ook trio's meedoen, waarvan ieder teamlid een van de onderdelen voor zijn (of haar) rekening neemt.

Alleen op Middenafstand nog enkele plekken

De inschrijving zit zo goed als vol, vertelde Jeroen Fakkeldij van het organiserend comité vorige week vrijdag. "Alleen op de Middenafstand zijn, door afmeldingen, nog een paar plekken beschikbaar." Het startschot voor de Middenafstand klinkt al om 8.30 uur, de deelnemers aan de sprintafstand vertrekken om 9.30 uur en om 10.30 uur start de Olympische afstand.

Als toetje is er nog het spektakel van een landelijke competitiewedstrijd. Triatleten die strijden om het kampioenschap in de tweede divisie gaan van start om 13.00 uur. Zij doen Sprintafstand, waar ze naar verwachting binnen een uur mee klaar zijn.

Kindertriathlon

Nieuw dit jaar is dat ook kinderen tussen de 6 en 12 jaar hun krachten kunnen meten op de triatlon. "Dat was al een oude wens van ons", zegt Fakkeldij. "Triatlon wordt vooral gedaan door volwassenen, maar je wilt ook doorstroming. Daarom is het goed om kinderen kennis te laten maken met deze sport. En hier heb je een hele goede gelegenheid om dat te doen, met een veilig en afgesloten parcours."

De Zijl Power Kids Triathlon, zoals de kinderwedstrijd is gedoopt, wordt georganiseerd in samenwerking met het Willem-Alexander Kinderfonds. De leeftijdsgroep van 6 tot 8 jaar zwemt éénmaal de Zijl over en terug (50 meter), fietst daarna vier rondjes om de Bubblejungle (1800 meter) en rent tot slot twee rondjes over de Zijldijk (680 meter). De groep van 9 tot 12 jaar gaat tweemaal heen en weer over het water (100 meter), fietst zes rondjes (2700 meter) en rent vier rondjes (1160 meter). Het inschrijfgeld is 5 euro per kind en dat geld gaat voor 100 procent naar het Willem-Alexander Kinderfonds, dat het gebruikt om de babyafdeling op het LUMC kindvriendelijker in te richten. De Rabobank verdubbelt het bedrag dat zo binnen komt. Bovendien kunnen de deelnemers kunnen zich ook laten sponsoren.

De kinderen starten om 9.50 uur, na een gezamenlijke warming-up om 9.35 uur. Een half uur later moeten ze allemaal de finishlijn gepasseerd zijn. Inschrijven voor de Power Kids Triathlon kan via www.triathlonleiderdorp.nl.

Horecaplein en springkasteel

Met alle verschillende onderdelen, ieder met hun eigen start- en finishmomenten, is er langs de Zijldijk genoeg te zien voor sportliefhebbers. De organisatie zorgt ervoor dat het rond het terrein goed vertoeven is voor de toeschouwers. "Naast de finish komt een horecaplein dat nog wat groter is dan vorig jaar. Voor de kinderen is er een springkasteel en wellicht komt er ook een band", belooft Fakkeldij.

Verdwenen kade

Zo'n drie weken voor het evenement is de organisatie zo goed als rond. Het is al de 24ste versie van de Leiderdorpse triatlon, maar toch kwamen de organisatoren weer voor een aantal onverwachte uitdagingen te staan. "Een spannend moment was toen we half juni ineens zagen dat de kade waar de zwemmers in het water in en uitgaan, verdwenen was", vertelt Fakkeldij. "We wisten dat de kade vernieuwd zou worden, maar hadden bij het aanvragen van de vergunningen begrepen dat het werk pas na de bouwvak zou starten. Gelukkig hebben we met de aannemer kunnen afspreken dat ze op tijd klaar zijn, zodat we hier gewoon de zwemtrappen kunnen plaatsen. Wel betekent het dat de bermen dit jaar verboden terrein zijn voor het publiek, dat moet de zwemmers dus van iets verderaf volgen."

Vrijwilligers meer dan welkom

Ook spannend was of het zou lukken genoeg vrijwilligers te krijgen. Daar zijn er tientallen van nodig, onder meer voor het regelen van het verkeer, de parcoursbegeleiding en het bemensen van de waterposten. Begin vorige week waren er nog zoveel vrijwilligers tekort, dat het doemscenario van afgelasten in zicht kwam. Maar het tij is inmiddels gekeerd, zei een opgeluchte Fakkeldij vrijdag. "De afgelopen paar dagen hebben zich al vijftien mensen aangemeld die willen helpen. We hebben er nog steeds 25 nodig, maar als het zo doorgaat, komt het helemaal goed."

Wie zich nog wil aanmelden als vrijwilliger, kan dat doen via de website www.triathlonleiderdorp.nl.