V.l.n.r. Jan de Vries van Rijnhart Wonen en wethouder Kees Wassenaar openen De Entree, wethouders Jeff Gardeniers en Michiel van der Eng kijken toe. | Foto:
V.l.n.r. Jan de Vries van Rijnhart Wonen en wethouder Kees Wassenaar openen De Entree, wethouders Jeff Gardeniers en Michiel van der Eng kijken toe. | Foto: Foto: PR

De Entree officieel geopend én bewoond

OPENING n Minister Stef Blok (VVD) van Wonen was de grote afwezige bij de opening van De Entree. Hij zou de officiële openingshandeling verrichten. Er was zelfs een parkeerplaats voor hem gereserveerd. Directeur Jan de Vries van Rijnhart Wonen toonde op dinsdag 5 juli het speciaal voor de minister van Volkshuisvesting ontworpen bordje. Het krijgt een speciale plek in het rariteitenkabinet van de woningcorporatie.

Door: Frans Brocken

De openingshandeling werd nu op ludieke wijze verricht door wethouder Kees Wassenaar. Hij deed dat samen met De Vries en onder toeziend oog van zijn collega's Jeff Gardeniers en Michiel van der Eng.

Het woongebouw De Entree is gelegen tegenover het Alrijne Ziekenhuis. Het is de succesvolle transformatie van het een paar jaar geleden naar Leiden verhuisde Farmaceutische Laboratorium Astellas. Het gebouw bestaat uit 33 sociale huurwoningen. Bovendien zijn er 20 zorgwoningen en een activiteitencentrum van de gehandicaptenorganisatie Gemiva in ondergebracht.

De transformatie heeft Rijnhart Wonen de nodige hoofdbrekens bezorgd, bekende De Vries. Een enorme uitdaging want de geëigende indeling van een laboratorium met grote zalen leende zich niet zonder meer voor een herinrichting tot woonvertrekken.

Voor de wachtlijst van de woningzoekenden leverde de oplevering niet veel soelaas op. De eind mei gehouden open dagen leverde maar liefst 1100 reacties op. Rijnhart Wonen richt zich nu op de locaties Brittenstein, Amaliaplein en Driemaster als mogelijkheden om meer sociale huurwoningen te bouwen.

Huurders krijgen sleutel

Op donderdag 7 juli heette Rijnhart Wonen meer dan veertig nieuwe bewoners van De Entree welkom. Onder het genot van koffie en gebak ontvingen de huurders hun sleutel. Met 1.111 reacties voor de 33 woningen was de kans op een woning klein. "Ik durfde niet al te enthousiast te worden, er hadden zoveel mensen gereageerd dat ik niet blij wilde zijn met een dode mus", vertelt één van de huurders. De nieuwe huurders voelen zich dan ook bevoorrecht. "We zitten echt gebakken, een nieuw driekamerappartement met een balkon! Samen met mijn dochter van vijf ga ik hier wonen, we hebben er ontzettend veel zin in", vertelt een 26-jarige huurster. Op de woningen is lokaal maatwerk toegepast. Dit heeft zeer goed uitgepakt voor starters tussen de 23 en 30 jaar uit Leiderdorp. In maar liefst twintig appartementen maken starters de entree op de woningmarkt. In de overige dertien appartementen gaan doorstromers wonen, zij laten een woning achter voor nieuwe huurders.


Zomervakantie start goed met springkussenpret

schuim n De zomervakantie had een prachtige start voor de ruim honderd kinderen die maandagmiddag 11 juli naar de sport- en speldag in de Bloemerd kwamen. Het Sociaal Cultureel werk Leiderdorp had het grote parkeerterrein voor jongerencentrum Dwars vol gezet met springkussens. Waarop in de warme zon heerlijk gedold werd. Dat werd nog leuker als je die springkussens voorzag van een laag schuim, wat het omhoog klimmen uitdagender en het naar beneden glijden nog spectaculairder maakte.

| Foto: J.P. Kranenburg

Jan de Vries toont het parkeerbordje voor minister Blok. | Foto: F. Brocken
Afbeelding