Afbeelding
Foto: PR

The Art Shop exposeert in Museum Voorschoten

Kunst n Onder het motto 'Reuring in Museum Voorschoten' stelt het museum aan de Voorstraat 17 haar pand drie maanden lang beschikbaar aan exposities en optredens. Dat om te vieren dat de huidige accommodatie tien jaar geleden betrokken werd. Van 15 tot en met 31 juli exposeert The Art Shop Leiden/Den Haag in het museum.

The Art Schop toont betaalbare kunst: schilderijen, beelden, glaskunst en sculpturen. Kunst van bekende en minder bekende kunstenaars zoals Herman Brood, Corneille, Jaqueline Schafer, Guy Olivier, Peter Klashorst, Yulia Muravyeva, Marga Klumper, Marianne Beij en Jacob Kanbier. Alle kunstwerken zijn te koop of te huur en een deel van de opbrengst gaat naar Museum Voorschoten.

De officiële opening van de expositie vindt plaats op zaterdag 16 juli om 16.00 uur door galeriehouder Arnoud Bennink. De opening wordt muzikaal omlijst door Koos Zuilhof op saxofoon en Yorgos Estathiou op gitaar. Dit alles onder het genot van een drankje en een hapje.

De expositie is te zien op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur en bovendien op donderdag 28 juli tijdens de Paardenmarkt van 10.00 - 17.00 uur.

Meer informatie: www.museumvoorschoten.nl en www.theartshop.nl.


Pianist Bobby Mitchell opent Hortus Festival

muziek n De Amerikaanse pianist Bobby Mitchell opent woensdag 20 juli in de Hortus Botanicus in Leiden de dertiende editie van het Hortus Festival. In zijn programma Rhapsody in Blue speelt hij, naast George Gershwin, werken van relatief onbekende Amerikaanse componisten als Amy Beach, Edward MacDowell, Louis Moreau Gottschalk en Charles Griffes.

Thema van het festival dit jaar is Amerika, De Nieuwe Wereld. Artistiek leider Maarten van Veen heeft zich de afgelopen jaren grondig verdiept in de verschillen tussen de Amerikaanse en Europese klassieke muziek. De resultaten van zijn zoektocht vormen deze zomer de basis van de programmering van het Hortus Festival.

In Rhapsody in Blue varieert Bobby Mitchell van lichte swing tot laat-romantische werken. Veel van de componisten die hij speelt hebben een link met Europa. Edward MacDowell bijvoorbeeld was nog maar net zeventien jaar oud toen hij werd toegelaten tot het conservatorium in Parijs. Aansluitend volgde hij compositielessen in Frankfurt. Met al zijn ervaringen ging hij terug naar Amerika en werd de eerste docent muziek aan de Columbia University in New York. Louis Moreau Gottschalk volgde pianolessen bij een leerling van Chopin.

Bobby Mitchell interesseert zich voor zowel muziek uit voorbije eeuwen als voor hedendaagse muziek. Naast de moderne piano speelt hij fortepiano en klavecimbel. Ook profileert hij zich als improvisator en componist. Hij heeft concerten gegeven in onder meer de Verenigde Staten, Nederland, Duitsland, Italië, Zuid-Afrika en Mexico. "Bobby speelt alsof hij de stukken ter plekke componeert, altijd vrij en ongedwongen", aldus Maarten van Veen.

Het programma Rhapsody in Blue door Bobby Mitchell begint woensdag 20 juli om 20.00 uur. De entree van de Hortus Botanicus is aan het Rapenburg 73 in Leiden. Kaarten kosten € 26,00 - Early Bird-tarief € 23,40 (voor de snelle beslissers). Tickets & Info: www.hortusfestival.nl.