De locatie van de Leiderdorpsebrug.
De locatie van de Leiderdorpsebrug. Foto:

Naam: De Stier op de brug Kunstenaar: Theo van der Nahmer Locatie: de Leiderdorpsebrug

Om deze rubriek af te trappen, starten we met één van de meest bekende beelden van Leiderdorp. De stier op de brug tussen Leiden en Leiderdorp staat er al sinds 1967. De brug wordt dan ook eigenlijk vaker 'Stierenbrug' dan Leiderdorpsebrug genoemd.

Theo van der Nahmer (1917-1989) creëerde het beeld in opdracht van de Provincie Zuid-Holland bij het bouwen van de brug. De kunstenaar kwam uit Enschede, maar werd uiteindelijk één van de meest bekende Haagse kunstenaars uit de Nieuwe Haagse School-stroming. Deze stroming was een tegenreactie op de gelijktijdige COBRA-beweging. Van der Nahmer werkte voornamelijk met brons als materiaal, en gebruikte voor het opbouwen en modeleren van zijn kunstwerken kleine stukjes was.

Met de Stier verwijst Van der Nahmer naar de geschiedenis van het Leids Ontzet. In Leiderdorp bevonden zich toen een aantal kampementen en schansen van de Spanjaarden. De Stier is hierbij het symbool voor Spanje, en loopt daarom trots richting Leiden, waar de Spanjaarden aanvielen. Dat hij boven het water is geplaatst kan ook worden gezien als symbolisch: niet voor niets vieren we met 3 oktober het Leids Ontzet omdat op 2 oktober de dijken waren door gestoken. De Spaanse stier dreigde te verdrinken en gaf het beleg van Leiden op.

Afbeelding