De partners van Job Buddy Leiderdorp, v.l.n.r. René van Giezen, LOV voorzitter Didos van Dam, Astrid  Selier en wethouder Kees Wassenaar.
De partners van Job Buddy Leiderdorp, v.l.n.r. René van Giezen, LOV voorzitter Didos van Dam, Astrid Selier en wethouder Kees Wassenaar. Foto: Corrie van der Laan

Sneller aan de slag met Job Buddy Leiderdorp

n Project voor en door dorpsgenoten

werk n Ieder jaar 24 Leiderdorpse werkzoekenden helpen een baan te vinden. Dat is het doel dat loopbaancoach Astrid Selier, de initiatiefnemer voor Job Buddy Leiderdorp, zichzelf heeft gesteld. Ze wil dat doel bereiken door werkzoekenden te koppelen aan een job buddy, een vrijwilliger die stimuleert, tips geeft en een klankbord en luisterend oor biedt.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

Het initiatief van Astrid van Stimulanszz is enthousiast ontvangen. Ze trekt het project samen met René van Giezen van mediabureau 071MEDIA plus en weet zich verzekerd van de steun van de Leiderdorpse Ondernemers Vereniging (LOV) en de gemeente Leiderdorp. In september start een door de gemeente gefinancierde pilot, waarin plek is voor zes werkzoekenden.

Vijf vragen aan Astrid Selier:

Voor wie is het project bedoeld?

"We richten ons op mensen die zoeken naar een baan maar nog geen grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Dus mensen die pas kort werkloos zijn of nu nog werk hebben maar hebben gehoord dat hun baan afloopt. Voorwaarde is dat ze wonen in Leiderdorp en dat ze een WW-uitkering hebben of binnenkort krijgen. "

Wat kan Job Buddy Leiderdorp voor hen betekenen?

"De werkzoekenden krijgen een gratis sollicitatietraining van vier dagdelen en worden gekoppeld aan een buddy die hem of haar gaat begeleiden naar werk. Met de buddy kijkt de werkzoekende naar vacatures, bereidt sollicitaties voor en evalueert achteraf hoe het gegaan is en wat eventuele verbeterpunten zijn.

Ook organiseren we een maandelijks een werkcafé voor de deelnemende werkzoekenden en hun buddy's. Het gaat er vooral om dat mensen die werk zoeken zich niet zo alleen voelen, dat ze een steuntje in de rug krijgen."

Wie zijn de buddy's?

"Iedere Leiderdorper met gezond verstand, maatschappelijke betrokkenheid en ondersteuningskracht kan buddy worden. Je kan denken aan gepensioneerden of mensen die naast hun baan op deze manier iets willen betekenen voor een dorpsgenoot. Maar het kan ook zomaar een oppasoma zijn, die drie dagen per week de kleinkinderen heeft en op de andere dagen gaat 'buddyen'.

Alle buddy's krijgen een training van twee dagdelen waarin ze coaching vaardigheden krijgen aangereikt. En natuurlijk sta ik ze op de achtergrond bij met raad en daad."

Hoe lang duurt het coaching traject?

"Totdat de werkzoekende een baan heeft, maar maximaal een half jaar. Na die periode kan het koppel er zelf voor kiezen het coaching traject voort te zetten, maar wij laten ze los. Wel blijven ze welkom op de maandelijkse werkcafés."

Wat is de rol van de LOV?

"Het bestuur van de LOV staat 100 procent achter het project en promoot het bij haar leden. Voor de pilot geeft de gemeente subsidie, maar daarna is het de bedoeling dat we gaan draaien met financiële bijdragen van Leiderdorpse ondernemers, in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Gelukkig hebben zich al aardig wat sponsoren aangemeld. Daarnaast is het ook mogelijk werkzoekenden uit het project aan te nemen op werkervaringsplaatsen, maar dat is natuurlijk geen verplichting.

Tweemaal per jaar organiseren we een Meet & Greet voor de deelnemende ondernemers, werkzoekenden en buddy's waarop alle sponsoren zich mogen presenteren en hun product en bedrijf promoten."

Via het Leiderdorps Weekblad kan iedereen Job Buddy Leiderdorp volgen. Astrid Selier en René van Giezen beschrijven het reilen en zeilen van het project in een driewekelijkse rubriek waarvan u de eerste aflevering hiernaast vindt.


Geen leges voor vrijwilligers

Politiek n De gemeenteraad heeft zich bedacht. Vrijwilligersorganisaties hoeven toch geen leges te betalen als ze een evenement organiseren in het dorp.

Vorig jaar december schrapte de raad de uitzonderingspositie van vrijwilligers in de legesverordening. Een bezuinigingsmaatregel die het luttele bedrag van 9000 euro opleverde maar, zo bleek al snel, een zware impact op de Leiderdorpse vrijwilligers had. De Oranjevereniging, de Vrienden van het Oude Dorp en andere organisatoren van non-profit evenementen kwamen erdoor in de problemen. Ze moesten ineens honderden euro's extra ophoesten.

Nadat verschillende organisaties bij de VVD aan de bel trokken, kwam de fractie met een voorstel om de maatregel terug te draaien. Een voorstel dat vorige week unaniem werd aangenomen door de gemeenteraad.

De legesvrijstelling wordt zelfs nog wat ruimer dan voorheen; vrijwilligersorganisaties hoeven nu ook niet meer te betalen voor het plaatsen van reclameborden met aankondigingen van een evenement langs de weg of wanneer ze een kraampje neerzetten voor bijvoorbeeld een stroopwafelactie.

Het bedrag dat de gemeente misloopt door deze hersteloperatie wordt gedekt uit het geld dat Leiderdorp vorig jaar heeft overgehouden op de begroting.