Het echtpaar Prins-Bik op de dag van hun kerkelijk huwelijk.
Het echtpaar Prins-Bik op de dag van hun kerkelijk huwelijk. Foto: PR

Na dansavond voor altijd samen

Huwelijksjubileum n 9 maart 1958 is een belangrijke datum voor Frans en Tineke Prins-Bik. Het is de dag waarop ze verkering kregen. Ruim drie jaar later, op 6 juli 1961, trouwden ze voor de wet. Wat betekent dat ze vorige week woensdag hun 55-jarig huwelijksjubileum beleefden.

De eerste keer dat ze elkaar zagen, was het weekend voor die 9de maart, in de kantine van Verto (Vereenigde Touwfabrieken) in Leiderdorp. De toneelvereniging van het Zijlkwartier gaf daar een uitvoering voor het personeel. Frans Prins, toen 21 jaar, was erbij omdat hij werkte voor Verto, Tineke Bik, toen 17 jaar, was meegekomen met een vriendin. "Ik zag wel dat hij naar me keek, maar we hebben die avond niet met elkaar gesproken", blikt Tineke terug. "Een week later kwamen we elkaar weer tegen bij het vrij dansen bij dansschool Evert Castelein in Leiden. Ik was met een vriendin en Frans, die toen wedstrijd danste, was er als assistent. Hij zag me zitten en stoomde meteen op me af. We hebben de hele avond gedanst en het is nooit meer uit gegaan."

Beide echtelieden zijn geboren en getogen in Leiden. Frans begon al op zijn 17de bij Verto en werkt zich daar op door heel veel avondstudie. Hij volgde cursussen op gebied van textiel, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en kostprijsberekening en werkte jarenlang als arbeidsanalist. Hij eindigde als hoofdverantwoordelijke voor de orderverwerking en verzending van staalkabels.

Tineke werkte tot haar 18de in de zaak van haar vader, drogisterij Bik in de Doezastraat. Toen stierf haar moeder en kreeg zij de zware taak om het grote huishouden - ze is een van de elf kinderen - te runnen en de jongere broertjes en zusjes op te voeden.

Ze trouwden in 1961 voor de wet zodat ze zich konden inschrijven voor een huis. Ruim anderhalf jaar later, op 26 februari 1963, was het echte trouwfeest, toen ze elkaar het jawoord gaven in de Lodewijkskerk. Ze trokken eerst in bij de opa van Tineke in Leiden, waar hun oudste zoon werd geboren. Later konden ze de 'Poort van Kleef' aan de Van der Valk Boumanweg in Leiderdorp huren, waar hun dochter het levenslicht zag. In 1967 vonden ze een huis aan de Zijloordkade, waar hun jongste zoon ter wereld kwam. Ze wonen er nog altijd in volle tevredenheid en willen er nooit meer weg.

Ze genieten inmiddels al vele jaren van hun pensioen. Voor Frans stopte zijn werkzame leven met de sluiting van Verto in 1993. Bij zijn afscheid kreeg hij een lintje, niet alleen vanwege 40 jaar dienstverband maar ook vanwege alle nevenactiviteiten: bij Verto was hij hoofd EHBO en secretaris van de centrale ondernemersraad, in zijn vrije tijd secretaris van de Tuinvereniging Oostvliet en bestuurslid van de Leidse bond van Tuinverenigingen.

Tuinieren is al decennialang zijn grote hobby. Hij begon op een braakliggende strook grond tegenover de Zijloordkade, en kreeg daarna een tuin bij Oostvliet in Leiden die hij nog steeds heeft.

Tineke was huisvrouw en hielp daarnaast veel op de school van de kinderen. Later was ze ook nog jarenlang hulpoma op de school van een van de zeven kleinkinderen. Haar hobby was altijd keramiek maken, Ook houdt ze veel van lezen.

Het 55-jarig huwelijksjubileum is geruisloos voorbijgegaan, afgezien van het felicitatiebezoek van burgemeester Driessen op 6 juli. "Gisteren werd ik 80 jaar, toen hebben gisteren al feest gehad met familie en vrienden. Daarmee vonden we het wel even genoeg", lacht de smaragden bruidegom.        

Burgemeester Laila Driessen kwam het smaragden paar vorige week woensdag feliciteren namens de gemeente. | Foto: C. v.d. Laan