Afbeelding
Foto: Johan Kranenburg

ONDERTUSSEN IN DE NOODOPVANG...

Sinds begin april heeft het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) een noodopvang aan de Leidsedreef in Leiderdorp. Daar worden vluchtelingen opgevangen die wachten tot er een plek vrij komt in een van de procesopvanglocaties, waar beoordeeld wordt of hun asielaanvraag een kans maakt. Wie zijn die mensen die de noodopvang bevolken en hoe vullen zij hun dagen? Om de week geven we via deze rubriek een kijkje in het 'leven in de wacht'.

Dit keer kijken we terug op de Ramadan, een maand waarin een aantal Leiderdorpse ondernemers een bijzonder initiatief ontplooiden voor de asielzoekers.

Tijdens Ramadan elke avond een goede iftar

Said Rabi Sadat weet was het is om vluchteling te zijn. Hij kwam in Nederland terecht toen hij begin jaren negentig Afghanistan ontvluchtte. Hij heeft hier zijn draai gevonden, is nu directeur van SRS Interconsult Company op de Baanderij in Leiderdorp. Maar hij is zijn verleden niet vergeten en zet zich met volle overtuiging in voor de asielzoekers van nu. Het was ook op zijn initiatief dat een groep van vooral Leiderdorpse ondernemers gezorgd heeft dat bij de noodopvang aan de Leidsedreef tijdens de Ramadan, de Islamitische vastenmaand, iedere avond lekkere, versbereide maaltijden werden afgeleverd.        

De Ramadan duurde dit jaar van 6 juni tot en met 5 juli. Voor Moslims houdt de vastenmaand onder meer in dat ze tussen de dageraad en zonsondergang niet eten en drinken. Nadat de zon onder gaat is het tijd voor de iftar, een maaltijd die vaak gemeenschappelijk gegeten wordt.

Veel bewoners van de noodopvang deden mee aan de Ramadan. Waarbij het geen prettig vooruitzicht was dat aan het eind van de lange dag vasten alleen de standaard magnetronmaaltijd wachtte. "Echt lekker vinden ze die niet", weet Said. "Ze noemen het de 'black box' en dat is niet positief bedoeld." Hij zocht en vond een aantal sponsors om de vluchtelingen een behoorlijke iftar voor te kunnen zetten. Heel belangrijk daarbij was de steun van Semsettin Altin van Bakkerij Kooilaan in Leiden, die elke avond zorgde voor warm brood uit de oven. De maaltijden waren overigens niet alleen voor Ramadan volgers maar voor iedereen, van welk geloof dan ook.

De COA verleende alle medewerking. Woonbegeleider Remco Mentink: ''Binnen het COA Leiderdorp hebben wij er alles aan gedaan om dit in samenwerking met de ondernemers mogelijk te maken. Dat past ook bij ons team, dat is warm met echt aandacht voor de bewoners."

En zo kwam iedere avond tussen negen en half tien een busje voorrijden met de warme maaltijden. De eerste week waren dat er nog meer dan tweehonderd, aan het eind van de periode, toen veel bewoners waren vertrokken, nog een stuk of zestig. "Vanaf tien uur gingen we alle kamers langs", vertelt Said. "Als je zag hoe ze de maaltijden aanpakten, zag je dat het echt hard nodig was." "Wat mij vooral is bijgebleven, zijn de blijde gezichten van de kinderen", vult Khoshal Jalalzoy, een van de ondernemers die actief meewerkte aan het iftar project. "Het was ook goed voor de relatie tussen de bewoners zelf. Je zag dat ze aan elkaar dachten. Zo was er een oudere man op de eerste verdieping die niet zo goed ter been is en we kregen steeds te horen: 'Vergeet die man boven niet'."

Het iftar project was niet de eerste actie die Leiderdorpse ondernemers organiseerden voor de vluchtelingen. "Een paar dagen voor de Ramadan mochten alle kinderen gratis naar de Bubble Jungle, waar hun ouders natuurlijk ook welkom waren", vertelt Said. En er zullen zeker nog meer acties komen. "Heel veel bedrijven staan nog steeds klaar om te helpen als het nodig is. Mooi dat er nog zoveel goede mensen zijn die iets willen doen voor mensen die het minder hebben."

Hij benadrukt dat hulp echt niet altijd hoeft te komen met grote acties. Het kan ook in kleine dingen zitten. "Al neem je alleen maar de tijd om eens een echt gesprek te voeren met een vluchteling, dat doet ze goed en geeft ze een hoop energie."

De volgende bedrijven en organisaties maakten de iftar actie mogelijk: Stichting Wens Die Regeert, Stichting Keihan, SRS Interconsult Company, Ak-Al Bakkerij Kooilaan, MMS Spanplafonds, Baanderij Leiderdorp, Turcar M3 Carcleaning, Domino's Pizza Leiderdorp, Area 071, Kringloopwinkel Leiderdorp, Praxis Megastore Leiderdorp en Midi Center Beverwijk        


Gezellige zomermarkt

Ommedijk n De zomer werd vorige week woensdagmiddag bij ActiVite De Ommedijk ingeluid met een goed bezochte zomermarkt in restaurant De Dijk. De vele bezoekers sloegen hun slag op de rommelmarkt en bij de stands met cadeauartikelen. Ook konden ze tegen een kleine vergoeding een massage boeken of hun eigen bloemstukje maken.

De opbrengst van de Zomermarkt wordt gebruikt voor het organiseren van activiteiten voor de bewoners van De Ommedijk.

| Foto: J.P. Kranenburg