Bij handboogvereniging Sagittatus kun je terecht om met een handboog te schieten. | Foto: Claudia Thunnissen
Bij handboogvereniging Sagittatus kun je terecht om met een handboog te schieten. | Foto: Claudia Thunnissen Foto: Claudia Thunnissen

Middag met Romeinse activiteiten in Matilo

workshops n Ben je wel eens naar het Archeologisch Park Matilo in Leiden geweest? Deze bijzondere locatie ligt aan de Castellumweg, achter de Hoge Rijndijk in Leiden tegenover de Leiderdorpsebrug. Het park bevindt zich boven de resten van het Romeinse fort Matilo. Op 10 juli zijn er verschillende activiteiten en workshops van 12.00 tot 16.00 uur.

Dit keer zijn er maar liefst vier leuke workshops (13.30-14.30 uur en 15.00-16.00 uur). Bij 'Romeins koken' leer je gerechtjes samen te stellen. Voor kinderen is er 'Knutselen met groen': beestjes maken van groen en groente. In de workshop 'Natuurlijke Cosmetica maken' brouw je met natuurlijke ingrediënten en geurige kruiden uit de tuin je eigen gezichtsmaskers en scrubs voor je lichaam. Je krijgt ook een boekje mee met recepten. En in de workshop 'Plant in beeld' kies je een plant uit de Romeinse tuin als uitgangspunt voor een speelse opdracht.

Natuurlijk kun je ook de Romeinse tuin zelf én allerlei bijzondere plekken in het park bekijken.

In de kleinste filmtent van Leiden geeft Claudia Thunnissen speedlezingen over Germaanse en Romeinse kaas (aanvang 13.30, 14.15 en 15.00 uur). Hier draaien ook Romeinse slideshows en de minifilm 'Flashback in Matilo'.

Bij handboogvereniging Sagittatus kun je de hele middag terecht om met een handboog te schieten.

De Stadswijngaard van Matilo is present met de eigen wijn van de druiven in Park Matilo. Proef hoe die elk jaar beter wordt!

Er zijn ook kraampjes met verkoop van kaas, Romeinse en inheemse planten, stekjes, kruiden, zaden en proeverij, kleur- en bouwplaten, boeken en Limesbier.

Het evenement in Matilo maakt deel uit van de Limes Zomer. Wil je meer weten? Kijk dan voor het programma van de Limes Zomer op www.limeszomer.nl.


Romein in één dag

oudheden n Altijd al een Romein willen zijn? Dat kan deze zomervakantie (9 juli tot en met 4 september) in het Rijksmuseum van Oudheden. Iedereen die met speuren, spelen, knutselen en een draai aan het Rad van Fortuin alle stempels in zijn Romeinse paspoort heeft verdiend, mag zich een échte Romein noemen.

Met het kinderevenement 'Romein in één dag' nemen kinderen een duik tweeduizend jaar terug in de tijd. Met een draai aan het Rad van Fortuin voorspelt de godin Fortuna hun Romeinse beroep. Als stoere Romeinse soldaat of gladiator, rijke handelaar, geleerde of boer gaan de kinderen aan de slag bij het Romeinse godenspel en maken kennis met de keizer. Ook staan er een mini-cursus Latijn en tellen met Romeinse cijfers op het programma. Aan de knutseltafels zetten ze zelf een zwaard in elkaar of maken ze een Romeinse mantelspeld. Ook zijn er Romeinse spelletjes te doen, is er een Romeinse bank om even op adem te komen en valt er een mooie prijs te winnen door het aantal munten te raden van de Romeinse schat. Wie alle opdrachten heeft gedaan en alle stempels in zijn paspoort heeft staan, mag zich een ware Romein noemen. Kijk op www.rmo.nl/romeinineendag voor meer informatie.

Op zondag 21 augustus is er voor jong en oud een zomer-zwaardendag met demonstraties, knutselactiviteiten en zwaardenspelletjes. Kijk op www.rmo.nl/zwaardendag

Het museum is zaterdag 9 juli tot en met zondag 4 september elk dag open van 10.00 tot 17.00 uur. De kinderactiviteiten zijn gratis bij een bezoek aan het museum.

Kruip eens in de huis van een Romein. | Foto: Rob Overmeer