Het éénrichtingverkeer in de Van der Marckstraat wordt nog schromelijk overtreden. Gelukkig wordt de politie geassisteerd door Robbert van Dijck. Deze 7-jarige verkeersregelaar, die geheel op eigen initiatief handelt, zorgt voor 100 procent resultaat, want iedere automobilist rijdt keurig in de door hem aangegeven richting. | tekst/foto: Wim van de Water
Het éénrichtingverkeer in de Van der Marckstraat wordt nog schromelijk overtreden. Gelukkig wordt de politie geassisteerd door Robbert van Dijck. Deze 7-jarige verkeersregelaar, die geheel op eigen initiatief handelt, zorgt voor 100 procent resultaat, want iedere automobilist rijdt keurig in de door hem aangegeven richting. | tekst/foto: Wim van de Water Foto: PR

Probleem sluipverkeer verplaatst, niet opgelost

n Veel drukker op Vronkenlaan en Lijnbaan

verkeer n Met het instellen van éénrichtingsverkeer op de Van der Marckstraat is het probleem van sluipverkeer in de Leiderdorpse Vogelwijk niet opgelost, maar slechts verplaatst. Bewoners van de Vronkenlaan en de Lijnbaan melden dat het bij hen in de straat enorm veel drukker is geworden sinds de Van der Marckstraat op 10 juni werd afgesloten voor verkeer komend uit de richting van de Baanderij.

Door: Corrie van der Laan

Het college van burgemeester en wethouders besloot in maart dit jaar tot halve afsluiting van de Van der Marckstraat na jarenlange klachten van de bewoners. Die kregen vooral tijdens de spits een eindeloze stroom auto's door hun straat, vooral sluipverkeer dat zo de verkeerslichten op de Engelendaal ontweek.

De verkeersmaatregel heeft er echter niet toe geleid dat de automobilisten nu wèl netjes via de Engelendaal rijden. Nu de route vanaf Baanderij naar Van der Marckstraat is afgesloten, wordt massaal gekozen voor een route via de Lijnbaan naar de Vronkenlaan.

Volgens Lijnbaan bewoner G. Nas is de verkeersdrukte in zijn straat vertienvoudigd. Bovendien wordt er een stuk harder gereden dan de toegestane 30 kilometer per uur. "Het kan toch niet de bedoeling zijn om de ene straat deels af te sluiten en daardoor een andere straat meer overlast te bezorgen", schrijft hij in een mail aan deze krant.

Een groep bewoners van de Vronkenlaan wil zo snel mogelijk met het gemeentebestuur om de tafel om de situatie te bespreken. Ze hebben veel last van lawaai en van de stank van stilstaande, optrekkende en remmende auto's, zo schrijven ze aan burgemeester en wethouders. "Het probleem dat de bewoners van de Van der Marckstraat hadden aan de voorkant is nu verplaatst naar de achterzijde van de woningen aan de Lijnbaan en het eerste blok van de Vronkenlaan."

Bovendien levert al het extra verkeer gevaarlijke situaties op, geven ze aan. "De eerste aanrijding heeft al plaats gevonden. Een vrachtauto die de bocht niet kon maken de Vronkenlaan op, moest achteruit steken waardoor hij forse schade reed aan een geparkeerde auto. Dit keer zonder persoonlijk letsel maar er had op dat moment geen fietser moeten staan!"

Overigens wordt het éénrichtingsverkeer op de Van der Marckstraat nog altijd door veel automobilisten genegeerd. In antwoord op vragen daarover van de fracties van PvdA, GroenLinks en Lokale Partij Leiderdorp in de gemeenteraad liet het college van burgemeester en wethouders vorige week weten dat er zowel door politie als door opsporingsambtenaren gecontroleerd wordt. Het éénrichtingsverkeer is een proef voor een half jaar. Eigenlijk was het de bedoeling om de Van der Marckstraat tussen de Lijnbaan en de Vronkenlaan helemaal af te sluiten maar dat is teruggebracht tot éénrichtingsverkeer na protesten van de Baanderij ondernemers, die vinden dat de bereikbaarheid van het bedrijventerrein anders te slecht wordt, Maar als over vijf maanden blijkt dat het inrijverbod vanuit de Baanderij nog altijd niet effectief is, wordt dan wordt alsnog overgegaan tot totale afsluiting, aldus het college.


Jan de Jong erelid Tamarco

tamarcodag n Zaterdag 2 juli sloot Tamarco het seizoen af met een gezellige Tamarcodag voor leden, vrijwilligers en aanhang. De Tamarcodag was ook een mooi moment om Jan de Jong in het zonnetje te zetten. Jan is al ruim 31 jaar betrokken bij Tamarco, waarvan 29 jaar als bestuurslid. Tijdens de ledenvergadering eind mei liet hij weten zich niet opnieuw beschikbaar te stellen voor de functie van bestuurslid. Om hem te bedanken voor zijn tomeloze inzet werd Jan, die al lid van verdienste was, benoemd tot erelid van de vereniging. Jan kon dit zeer waarderen en liet weten zich ook buiten het bestuur met hart en ziel te blijven inzetten voor de club.

De Tamarcodag begon 's middags met een fietspuzzeltocht van zo'n 10 km dwars door Leiderdorp. Dankzij de spontane bijdragen van Sportcity Bowling en IJssalon Danice gingen de winnaars van de puzzeltocht naar huis met mooie prijzen. Van fietsen, zeker met flinke tegenwind zoals afgelopen zaterdag, krijg je trek. De barbecue bij het clubgebouw aan de Van der Marckstraat viel dan ook goed in de smaak. De dag eindigde met een gezellige en soms ook hilarische karaokeavond.

Muzikaal wordt het seizoen woensdag 6 juli afgesloten met in plaats van de gewone repetitie een Maestro-avond waar leerlingen een poging mogen wagen het grote orkest te dirigeren. Ook belangstellenden zijn hierbij welkom vanaf 18.30 uur.

Afbeelding