Ilse en Geert Knaapen op de dag van hun kerkelijk huwelijk.
Ilse en Geert Knaapen op de dag van hun kerkelijk huwelijk. Foto: PR

Gouden liefde op het eerste gezicht

huwelijksjubileum n Tussen Geert Knaapen en Ilse Ramada was het liefde op het eerste gezicht. Ze ontmoeten elkaar begin juni 1966 op Curaçao. Drie weken later, op 28 juni, gaven ze elkaar het jawoord in het gemeentehuis van Willemstad. Een half jaar daarna, op 16 december, vond het kerkelijk huwelijk plaats in Eindhoven.

Geert Knaapen is geboren en getogen in Eindhoven, Ilse Ramada in de wijk Grootkwartier in Willemstad. Geert zat bij de Koninklijke Marine en was in 1966 gestationeerd op Curaçao. Op de basis werden bij gelegenheid grote feesten met een band georganiseerd, vertelt de gouden bruidengom, maar om dat leuk te maken waren er natuurlijk wel danspartners nodig. "We gingen dan langs winkels, bedrijven en ziekenhuizen om dames uit te nodigen, die we keurig ophaalden en terugbrachten met bussen." Het was op zo'n feest dat hij zijn bruid ontmoette. Ze waren nog piepjong, hij was 21 jaar, zij net 22 geworden. Maar ze wisten dat ze voor elkaar bestemd waren. "We zijn zo snel getrouwd omdat ik terug moest naar Nederland", legt Geert uit. "Mijn familie kon daar niet bij zijn, vandaar dat we besloten het kerkelijk huwelijk uit te stellen en dat later in Nederland te doen."

Ondanks de korte voorbereidingstijd werd de trouwerij goed gevierd. "We hadden een hele dag feest bij de familie van mijn vrouw thuis, feesten kunnen ze wel op Curaçao", zegt Geert. "Ik zie mijn oma nog een grote pan soep van geitenvlees koken", lacht Ilse.

Geert vertrok kort na de trouwerij, Ilse volgde al snel en zette op 16 juli voet op Nederlandse bodem. Ze trokken aanvankelijk in bij de ouders van Geert in Eindhoven. Ilse werkte daar in een supermarkt, Geert was overgeplaatst naar Den Haag en kwam alleen in de weekends thuis. Na een jaar kregen ze een woning in Leiden, vlak bij het Vijf Meiplein. Ze hadden het daar prima naar hun zin. "Het was heerlijk om ons eigen huis te kunnen inrichten en een eigen kennissenkring op te bouwen." In 1968 werd hun dochter geboren. De eerste jaren was Ilse een thuismoeder, toen de kleine groter werd ging ze aan de slag in de bejaardenzorg maar ook als hostess bij de Grand Prix van Zandvoort. Van Leiden verhuisden ze naar Valkenburg waar ze een eigen huis kochten.

Geert bleef bij de marine en was veel weg op missies. In 1989 werd hij voor een periode van drie jaar uitgezonden naar Curaçao, en ging toen natuurlijk samen met zijn vrouw. In 1996, nadat hij nog zeven maanden had gediend bij een internationale vredesmissie in de Sinaï, zat zijn marine tijd erop. Het echtpaar besloot nog een paar jaar op Curaçao te gaan wonen. Dat werden er uiteindelijk veertien. Ilse: "Daarna vonden we het tijd om terug te gaan. Veel van mijn familie was inmiddels overleden en we misten Nederland. Al is het wel zo dat als we hier zijn, we het mooie weer en de vrijheid van Curaçao missen."

In 2010 kwamen ze naar Leiderdorp, waar ook hun dochter woont en waar ze neerstreken op de Klaprooskamp. Ilse heeft het vanwege gezondheidsproblemen een tijd wat rustiger aan moeten doen, maar is veel bezig met haar hobby, astrologie. Geert doet vrijwilligerswerk bij Leythenrode. "En ik zoek nog naar een schaak- of biljartclub."

De overschakeling van Willemstad naar Leiderdorp was groot, maar, zo zegt Geert nuchter: "Ik heb overal gewerkt in de wereld, je past je aan en dan heb je ook geen problemen." Al zou hij best nog wel een keer willen verkassen....

Hun gouden huwelijksfeest hebben ze op 28 juni gevierd met een feestelijke dag met familie en vrienden. Op 29 juni kwam burgemeester Laila Driessen het gouden paar feliciteren namens de gemeente Leiderdorp.

Burgemeester Driessen kwam het gouden paar feliciteren namens de gemeente Leiderdorp. | Foto: C. v.d. Laan