Burgemeester Driessen opent de bijenobservatiekast bij de schooltuinen onder toeziend oog van leerlingen van de Willem de Zwijgerschool en vrijwilligers van de schooltuinen. | Foto: J.P. Kranenburg
Burgemeester Driessen opent de bijenobservatiekast bij de schooltuinen onder toeziend oog van leerlingen van de Willem de Zwijgerschool en vrijwilligers van de schooltuinen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Bijenstal schooltuinen geopend

onderwijs n Al vele jaren verzorgen imkers in de maand juni bijenlessen voor de leerlingen van groep 6 van de Leiderdorpse basisscholen die wekelijks naar de schooltuinen in de Bloemerd komen. Die lessen kunnen nu nog leerzamer worden dankzij de bijenstal die vorige week dinsdag werd geopend op het schooltuinenterrein.

De bijenstal bestaat uit zes bijenkasten waar evenveel bijenvolken in gehuisvest zijn. Een van de kasten staat apart en heeft aan twee kanten kijkruiten. Dankzij deze bijenobservatiekast kan heel goed aan de leerlingen getoond worden hoe bijen leven.

Bovendien hebben de imkers een eigen berging gekregen voor de opslag van de benodigde materialen en de beschermende kleding die de leerlingen aan moeten als ze de imker assisteren.

Sponsoren

Voor het hele bijenproject was 7.500 euro nodig, een bedrag dat het bestuur van de Schooltuinen bijeen kon brengen dankzij een aantal sponsoren. Het Rabobank Wensenfonds doneerde 1.600 euro voor een blokhut, de Mega Praxis Leiderdorp schonk materialen ter waarde van 500 euro voor de bijenkasten met overkappingen en de Vrienden van het Oude Dorp gaven met de Kerstwens een bedrag van 400 euro. De grootste gift kwam van het Fonds 1818: € 5000. Vrijwilligers van de schooltuinen hebben de blokhut gebouwd, de bijenobservatiekast geplaatst en alle faciliteiten ingericht.

Burgemeester Laila Driessen opende de bijenstal vorige week dinsdagmiddag samen met vier leerlingen van groep 6 van de Willem de Zwijgerschool. Voor de gelegenheid waren ze allemaal gehuld in imkerkledij. Na de opening konden alle aanwezigen proeven van de eerste honing van het seizoen.


Buitenzwemles voor B en C leskinderen

zwemmen n Sportfondsen Leiderdorp gaat naar buiten. Volgende week maandagmiddag wordt voor de leerlingen die in zwembad De Does aan het oefenen zijn voor hun B of C zwemdiploma een gratis zwemles in de Dwarswatering georganiseerd.

Zwemmen in buitenwater is anders dan in een zwembad. Je krijgt te maken met bijvoorbeeld golven en stroming. De zwemles in het buitenwater op 11 juli is bedoeld om de leskinderen hiervoor te trainen. De les wordt verzorgd door de ervaren instructeurs van zwembad de Does. De Leiderdorpse Reddingsbrigade is aanwezig om extra veiligheid voor de leerlingen te garanderen.
De les begint om 16.00 uur. Wie mee wil doen moet om 15.30 uur in sporthal De Bloemerd zijn om te kleden. Alle kinderen die zwemlessen volgen voor diploma B of C bij zwembad De Does kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is verplicht en kan bij de receptie van zwembad de Does.