V.l.n.r. Nadia Korbee van Saaamen, cliënt Aad Akerboom en wethouder Michiel van der Eng verrichten gezamenlijk de openingshandeling: het verven van de naam Saaamen.
V.l.n.r. Nadia Korbee van Saaamen, cliënt Aad Akerboom en wethouder Michiel van der Eng verrichten gezamenlijk de openingshandeling: het verven van de naam Saaamen. Foto: Corrie van der Laan

Saaamen doorbreekt muren

zorg n "De zorg is in beweging. We zullen muren moeten doorbreken. Saaamen doet dat, en daar kan Leiderdorp alleen maar mooier en beter van worden."

Dat zei wethouder Michiel van der Eng vorige week donderdag bij de officiële opening van dagbesteding Saaamen in het gebouw van Gading aan de Griffioen 15 in Leiderdorp. Saaamen is een regionaal project waarin zorg- en welzijnsorganisaties ActiVite, Pluspunt Leiderdorp en de Gemiva SVG Groep samenwerken.

Dagbesteding voor verschillende doelgroepen bestaat al in Leiderdorp. Zo heeft ActiVite het Ontmoetingscentrum Dementie, Pluspunt het Dagprogramma voor senioren en Gemiva het activiteitencentrum Gading voor mensen met een beperking. Maar Saaamen is wezenlijk anders.

Ten eerste kan hier elke volwassene met een begeleidings- en ondersteuningsvraag terecht. "Het geeft niet uit welk hokje je komt", vertelt locatiemanager Marjolein de Groot van Gading. Ook vernieuwend is de individuele aanpak. Saaamen wil iedere deelnemer een activiteitenprogramma aanbieden dat past bij zijn of haar interesses en talenten. Een programma op maat dus. Om dat te kunnen doen, wordt samenwerking gezocht met allerlei organisaties en verenigingen in Leiderdorp en omgeving. Saaamen draait inmiddels enkele weken en in die periode is al een aantal links gelegd. Zo is er een deelnemer die klusjes doet bij de kringloopwinkel in Leiden, een andere gaat binnenkort stage lopen bij de imker van de Houtkamp.

"We proberen nadrukkelijk in de samenleving te staan en willen zoveel mogelijk samenwerkingsverbanden aangaan. Het idee is dat we gebruik maken van elkaars ruimte, expertise en netwerken zodat we de cliënten beter kunnen helpen", licht De Groot toe. Een mooi voorbeeld daarvan is de samenwerking met kunstenaars André Sas en Annelies Brakkee. Zij mogen een voormalig ongebruikt lokaal in Gading als atelier gebruiken, als tegenprestatie begeleiden ze op de donderdag cliënten van Saaamen die willen schilderen of boetseren.

Voorlopig biedt Saaamen week dagbesteding aan op maandag, donderdag en vrijdag. Wie er meer over wil weten, of ideeën heeft voor activiteiten, kan kijken op saaamen.nl, bellen naar 06 46842818 of mailen naar saaamen@gemiva-svg.nl.