Ester Trago (rechts) met burgemeester Driessen. | Foto: Remco Filippo
Ester Trago (rechts) met burgemeester Driessen. | Foto: Remco Filippo Foto: PR

n Koninklijke Onderscheiding voor Esther Trago

lintje n Ter gelegenheid van haar afscheid als vrijwilligster bij Stichting Jespa, is Esther Trago benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij kreeg deze Koninklijke Onderscheiding op zaterdagmiddag 25 juni opgespeld door burgemeester Laila Driessen–Jansen in het gebouw van Buurtvereniging Zijlkwartier aan de Van der Marckstraat in Leiderdorp.

Vanaf 1983 heeft Ester Trago zich als vrijwilligster ingezet voor de Stichting Jespa. Op motiverende wijze heeft zij een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en organisatie van sportactiviteiten voor zowel verstandelijk- als lichamelijk gehandicapten. Sinds 1991 is gedecoreerde eveneens bestuurslid.

Esther was medeoprichter en -organisator van Jesstars, de rolstoelhockey afdeling van Jespa. Zij heeft daarvoor vanaf 1991 tot heden bestuurlijke- en begeleidingsactiviteiten verricht. Zij heeft zich jarenlang en onophoudelijk ingezet voor sport voor mensen met een lichamelijke beperking. Gedecoreerde heeft daarbij ook bijgedragen aan pogingen de integratie van mensen met een lichamelijke beperking te stimuleren door contacten aan te gaan met valide hockeyclubs. In 1999 was ze mede initiatiefnemer van de oprichting van Jesdancers, de rolstoeldansgroep van Jespa. Tot op heden begeleidt ze de dansgroep.

Esther Trago is ook vrijwilligster bij twee koren. Bij popkoor Song2Sing zet ze zich in sinds 2004, bij het seniorenkoor Young@Heart sinds 2014. Voor beide koren maakt zij met verve fotoreportages tijdens concerten en andere optredens.