Alle gelukkige ontvangers van de Wensenfonds cheques bij elkaar.
Alle gelukkige ontvangers van de Wensenfonds cheques bij elkaar. Foto: PR

Cheques Wensenfonds voor 21 lokale projecten

uitreiking n 21 organisaties uit het werkgebied van de Rabobank Leiden-Katwijk hebben een donatie gekregen uit het Wensenfonds van de bank. In totaal is 55.000 euro uitgedeeld. Afgelopen woensdag was in de Sponsorhome van voetbalclub Quick Boys in Katwijk de feestelijke uitreiking van de cheques.

Vijf Leiderdorpse winnaars

Onder de gelukkigen waren vijf Leiderdorpse organisaties. De Leiderdorpse Reddingsbrigade kreeg 1.500 euro voor de aanschaf van reddingsbrigadekleding, de Vereniging IJssport Leiderdorp 1.800 euro voor de aanschaf van helmen en de Stichting Natuurspeeltuin Leiderdorp kan dankzij een donatie van 250 euro T-shirts voor de vrijwilligers kopen. De Leiderdorpse Kanovereniging wil een steiger bij de nieuwe ligplaats bouwen en kreeg daarvoor 5.000 euro en Ruitervereniging Liethorp kan aan de slag met het opknappen van het terras bij de manege in de Bloemerd dankzij een donatie van 1.000 euro.

Maar liefst 45 organisaties uit Leiderdorp, Leiden, Oegstgeest en Katwijk, allemaal klant bij de Rabobank Leiden-Katwijk, hadden een verzoek bij het Wensenfonds ingediend voor het mogelijk maken van hun wens. Een tweetal commissies bestaande uit ledenraadsleden van Rabobank Leiden-Katwijk beoordeelde de aanvragen en nomineerde 21 wensen. Hierna konden de leden van de bank stemmen op hun favoriete wensen. Een overzicht van alle donaties is terug te vinden op www.dichterbijleidenkatwijk.nl.

Met het verstrekken van deze donaties (een deel van de nettowinst van de Rabobank Leiden-Katwijk) wil de bank verbindingen tot stand brengen in de omgeving van haar klanten. Dit heeft als doel het versterken van de lokale samenleving in de gemeenten Katwijk, Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest.

Een toekenning uit het Wensenfonds is eenmalig en dekt nooit het volledige bedrag van het project. Belangrijk is dat de initiatiefnemers ook zelf de handen uit de mouwen steken. Verder dienen de projecten die de Rabobank ondersteunt, binnen één jaar te zijn gerealiseerd.


Burgemeester Driessen luidt klok in Las Palmas

herdenking n Burgemeester Laila Driessen vindt het een enorme eer. Zij is uitgenodigd bij de herdenking van de Batalla de El Batán op Gran Canaria, op 2 en 3 juli.

Door: Corrie van der Laan

Deze 'Slag bij de Volmolen' vond plaats in 1599, midden in de 80-jarige oorlog toen de Nederlanden zich verzetten tegen de Spaanse overheersing. De Leiderdorpse viceadmiraal Pieter van der Does kreeg de opdracht de verbinding tussen de Spanje en haar overzeese gebieden te verbreken en voer met een enorme vloot van 74 schepen en negenduizend soldaten zuidwaarts. De missie bleek lastig, landingen op de Spaanse kust mislukten waarna hij koers zette naar Gran Canaria. Daar veroverde hij op 28 juni de hoofdstad Las Palmas. Toen hij ook de rest van het eiland in wilde nemen, werd hij tegengehouden bij Santa Brígida. Hij verloor 1400 manschappen, koos eieren voor zijn geld en verliet het eiland op 8 juli. Maar niet nadat zijn troepen alles wat zij konden hadden geplunderd en platgebrand.

Eervolle taak

Op 2 en 3 juli worden de slachtoffers van de Batalla de El Batán van beide kanten herdacht, zowel in Las Palmas als in Santa Brígida. Een belangrijk moment daarbij is het luiden van de klok in de kathedraal van Santa Ana in Las Palmas. Dit keer mag Driessen die eervolle taak op zich nemen. Driessen vindt het een bijzonder en ontroerend gebaar dat juist zij, de burgemeester van de gemeente waar de veroveraar vandaan komt, hiervoor gevraagd is. "Mooi dat zo'n nare gebeurtenis uit het verleden nu zorgt voor verbinding."

Pieter van der Does is overigens nooit terug gekeerd in Leiderdorp. Na de nederlaag op Gran Canaria ging hij met een deel van de vloot door naar Sao Tomé voor de kust van Gabon in Afrika, waar hij, net als 1800 van zijn soldaten, stierf aan malaria.

Zijn vrouw en kinderen liggen begraven in de Leiderdorpse Dorpskerk. Op het grafmonument van de familie van der Does in de kerk wordt ook Pieter vermeld.