De 'stinkvijver' bij de Ommedijk, langs de Engelendaal. Inzet: gevaarlijke spleten in het voetpad.
De 'stinkvijver' bij de Ommedijk, langs de Engelendaal. Inzet: gevaarlijke spleten in het voetpad. Foto: PR

'Zelfs eenden vinden onze vijver te vies'

n Ommedijkers klagen over stank en stoep

opruimactie n Bewoners van de Ommedijk hebben enthousiast gebruikgemaakt van het spreekuur van GroenLinks. Zij vervoegden zich zaterdagochtend in restaurant De Dijk om hun zorgen te delen met de drie gemeenteraadsleden van de oppositiepartij. Vooral de 'stinkvijver' langs de Engelendaal en stoepen en fietspaden met grote kieren zijn de Ommedijkers een doorn in het oog.

"Zelfs de eenden vinden onze vijver te vies om in te zwemmen", meldt één van de betrokken bewoners. Met als gevolg dat een eendenstoet met jonkies de oversteek van de Engelendaal waagde en die niet overleefde. "Niet alle jonge eenden kunnen in leven blijven, maar op zo'n manier hoeven ze wat ons betreft niet te worden geplet. Een schone vijver is voor beter voor mens en dier."

Dat vindt GroenLinks ook, maar dan rijst de vraag wie de vijver moet reinigen. Volgens de bewoners heeft niet alleen woningcorporatie Rijnhart Wonen hier een taak, maar ook de gemeente. Die zou meteen werk moeten maken van deugdelijke trottoirs en fietspaden, oppert een andere bewoner, als ambtenaar elders bekend met deze materie. Een bredere rand langs de paden voorkomt volgens hem dat tegels uit elkaar wijken en kieren ontstaan die wandelaars en fietsers nu parten spelen.

Deze kritiek is koren op de molen van GroenLinks. De raadsfractie wijst al jaren op de slechte staat van Leiderdorpse fiets- en wandelpaden. "De spleten tussen de tegels op het voetpad zijn ronduit gevaarlijk", zegt raadslid Fraukje Joester. "Niet alleen kun je je enkel verzwikken, maar mensen die met een stok, kruk of rollator moeten lopen, blijven erin steken. En zo'n onbegaanbaar voetpad - afgelopen najaar opgeleverd - tref je aan op weg naar de bushalte!"

Voorlopig moeten de Ommedijkers het doen met een stinkvijver, die er sinds zaterdag weer iets netter bijligt. Want tijdens de schoonmaakronde vissen GroenLinksers, bijgestaan door bewoners, nog wat ongerechtigheden uit het water. Beter zou het volgens de deskundige omwonende zijn als de gemeente voor wat beweging in de vijver zorgt, "bijvoorbeeld door er een fontein te plaatsen."

In september organiseert GroenLinks weer een spreekuur annex opruimronde. Een woonwijk voordragen kan via e-mail vonsdejong@versatel.nl of tel. 06-40499313).

Afbeelding