Afbeelding
Foto: PR

Kunst kopen voor het goede doel

Veiling n De WellHaLo Foundation organiseert zondag 3 juli van 15.00 tot 20.00 een kunstveiling in Galerie Café Leidse Lente aan de Haagweg 4 in Leiden.

De WellHaLo Foundation is twee jaar geleden opgericht door Loes Koenen uit Leiderdorp. Tijdens een vakantie in Gambia zag zij de armoede en problemen met als belangrijke oorzaak het gebrek aan water en goede waterputten. Dit greep haar zo aan dat ze bij thuiskomst met twee vriendinnen de WellHaLo Foundation heeft opgericht. Het ingezamelde geld zal gebruikt worden om waterputten werkend op zonne-energie te bouwen en de ergst voorkomende problemen structureel op te lossen.

De kunstveiling wordt gepresenteerd door Fons Delemarre. Op Facebook, Twitter en LinkedIn is te lezen welke kunstenaars werk doneren. De kunstobjecten zijn vanaf 15.00 bekijken en onder leiding van Henk Hannemann vindt de veiling plaats. Tegen een kleine vergoeding zijn er kunstworkshops voor kinderen. De dichters Martin Aart de Jong samen met Jan de Rijk en Pink Meltzer zullen voordragen uit eigen werk en de Gambiaanse muzikant Ebou Gaye Mada treedt op. Rond 19.30 uur wordt er een kunstwerk verloot.


Langs de graven van geleerden

rondleiding n Op zondag 3 juli wordt om 14.00 uur een rondleiding georganiseerd op de begraafplaats Groenesteeg met als thema 'Leidse hoogleraren op Groenesteeg'. De rondleiding gaat langs de graven van een aantal Leidse professoren. Het betreft Snouck Hurgronje (arabist), Kaiser (sterrenkundige, zie foto hierboven), Fruin (historicus), Bake (classicus), vader en zoon Schlegel (zoöloog resp. sinoloog), Reuvens (archeoloog), Zaaijer (anatoom patholoog), Van der Hoeven (zoöloog), Cobet (classicus), Hoffmann (Japanoloog), Greven (staathuishoudkundige), Holwerda (archeoloog), De Goeje (Oosterse talen), Simon Thomas (medicus), Temminck (ornitholoog) en Matthias de Vries (neerlandicus). Velen van deze hoogleraren zijn geëerd met een straatnaam in Leiden, de meesten in de Professorenwijk.

Op 3 juli zijn de historische Begraafplaats Groenesteeg, waar de elite van Leiden van 1813 tot het einde van de vorige eeuw begraven ligt, en de Aula voor het publiek tussen 13.30 en 16.00 uur opengesteld. De begraafplaats zelf is op alle dagen van de week tussen 9.00 en 17.00 uur geopend.