Er blijkt verrassend veel verschillend waterleven te zitten in het polderpark. | Foto: PR
Er blijkt verrassend veel verschillend waterleven te zitten in het polderpark. | Foto: PR Foto:

Slootdiertjes vangen

LEIDEN n Op zondag 3 juli kunnen kinderen en volwassenen meedoen aan het vangen en bekijken van de slootdiertjes in Polderpark Cronesteyn.

Er wordt verzameld om 14.00 uur bij theehuis de Tuin van de Smid, aan het Polderpad. De activiteit duurt tot uiterlijk 16.00 uur. De leiding is in handen van gidsen van IVN regio Leiden.

Met behulp van schepnetten worden de kleine beestjes opgevist. Waarna ze in kleine en grote bakken kunnen worden bekeken en met zoekkaarten op naam gebracht. Er blijkt verrassend veel verschillend waterleven te zitten in het polderpark, met ook bijzondere soorten, zoals salamander- en libellenlarven, waterkevers, schaatsenrijders en staafwantsen. Een aanwijzing voor een goed watermilieu.

De organisatie heeft voor alle benodigde materialen gezorgd. Trek wel kleding aan die vies mag worden. En laat kinderen die al een stempelkaart van 'Naar Buiten' hebben, deze meenemen van huis.

Meer informatie: www.polderparkcronesteyn.nl .


Slecht zien, blijven lezen

leiden n Koninklijke Visio organiseert vrijdag 8 juli van 09.30 tot 12.00 uur een inloopspreekuur in Leiden over aangepast lezen voor slechtziende en blinde mensen. Het spreekuur vindt plaats bij Visio in Leiden, Rijnsburgerweg 10.

Is het lezen van de krant vermoeiend? Dansen de letters door elkaar? Bij het ouder worden, kunnen uiteenlopende visuele problemen ervoor zorgen dat lezen niet goed gaat en onplezierig is. De professionals geven graag advies en informatie over de mogelijkheden die er zijn op het gebied van lezen. Ook met een visuele beperking, blijft het goed mogelijk om teksten en boeken te lezen, bijvoorbeeld met behulp van vergrootglazen, loepbrillen, beeldschermloepen of een luisterboek.

Tijdens het inloopspreekuur op 8 juli kunnen geïnteresseerden bij een deskundige optometrist de gezichtsscherpte kunnen laten testen, persoonlijk advies krijgen en/of antwoord krijgen op de vraag of hun huidige leeshulpmiddelen nog volstaan, verbetert of geoptimaliseerd kunnen worden.

Visio in Leiden is van maandag tot en met vrijdag te bereiken via tel. (088) 585 96 00. Kijk voor meer informatie op: www.visio.org.