Je mag alleen nog vanaf de Vronkenlaan de Van der Marckstraat inrijden maar lang niet iedereen houdt zich daaraan. | Foto: J.P. Kranenburg
Je mag alleen nog vanaf de Vronkenlaan de Van der Marckstraat inrijden maar lang niet iedereen houdt zich daaraan. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Ondernemers Baanderij niet blij met proef Van der Marckstraat

VERKEER n Het instellen van eenrichtingsverkeer op de Van der Marckstraat richting de Baanderij is bij ondernemers op bedrijventerrein De Baanderij hard aangekomen. De bereikbaarheid van de Autoboulevard op de Touwbaan en de Woonboulevard aan de Zijldijk staan onder druk, stellen zij. Wethouder Kees Wassenaar (VVD) van verkeer denkt dat de gevolgen beperkt zullen blijven. Hij wijst er op dat het om een proef gaat van een half jaar.

Door Frans Brocken

Sinds 10 juni kan verkeer alleen nog vanaf de kant van de Vronkenlaan de Van der Marckstraat in. Het éénrichtingsverkeer is ingesteld na jaren van klachten door bewoners over de extreme hoeveelheid sluipverkeer van en naar De Baanderij.

Baanderij ondernemer Freek van Haasteren kan zich best voorstellen dat de bewoners last hebben van het verkeer, maar vindt het éénrichtingsverkeer geen goede oplossing. "Ik denk dat door de situatie die nu gecreëerd is er veel verkeer zijn weg zal zoeken door de Lijnbaan en door de Splinterlaan. Je kan er op wachten dat ook de bewoners van deze straten zullen reageren." En voor De Baanderij, waar momenteel naar schatting 2000 mensen werken en dagelijks 20.000 bezoekers komen, is het zeker een slechte zaak, vindt hij. "Hier zijn veel bedrijven gevestigd die het moeten hebben van grote aantallen bezoekers die voor een heel groot deel met de auto komen. Een goede bereikbaarheid is voor deze bedrijven cruciaal. We weten allemaal wat er met de winkels in binnensteden is gebeurd door slechtere bereikbaarheid."

De afgelopen jaren is al veel afgeknabbeld van de bereikbaarheid van het bedrijventerrein, onder meer door instellen van éénrichtingsverkeer op de Van der Valk Boumanweg en de Lage Rijndijk en de afsluiting van Spanjaardslaan richting Zijldijk. En als straks de gemeente Leiden haar plan doorzet om de Spanjaardsbrug af te sluiten voor autoverkeer, blijft alleen de Rietschans over als aan- en afvoerroute voor de hele Baanderij. Een recept voor opstoppingen in de spits, aldus Van Haasteren.        

Wethouder Wassenaar vindt dat er nog andere belangen spelen dan alleen de ontsluiting van De Baanderij. De verkeersveiligheid op de Vronkenlaan, de schoolzone, en de Van der Marckstraat is in het geding. "Metingen hebben uitgewezen dat de verkeersaantallen ver boven de norm liggen. Geconcludeerd mag worden dat er veel sluipverkeer van die verbinding gebruik maakt. Verkeer dat ook buitenom kan of over het Engelendaal als het elders in Leiderdorp moet zijn", aldus de verkeerswethouder.

Wat de afsluiting van de Spanjaardsbrug betreft, die is volgens Wassenaar nog geen voldongen feit. En als het zo ver komt zullen gevolgen meevallen, verwacht hij. Een route via de Lage Rijndijk en Sumatrastraat levert meer nadelen dan voordelen op. "Ik ben op zoek naar serieuze, duurzame oplossingen. Waarbij alle belangen zo veel mogelijk worden gediend".

Inrijverbod genegeerd

Omwonenden zijn tot nu toe ook niet echt tevreden over het verloop van de proef met éénrichtingsverkeer in de Van der Marckstraat. Een bewoonster van de straat, die niet met haar naam in de krant wil, meldt dat het inrijverbod vanaf de Baanderij massaal genegeerd wordt. "En als je er iets van zegt, wordt je ook nog bedreigd." Zij pleit voor meer handhaving, ook al om ongelukken bij de basisscholen aan de Vronkenlaan te voorkomen.

Een bewoonster van de Sternstraat, wiens achtertuin aan Lijnbaan grenst, merkte vooral in de eerste week na de instelling van het éénrichtingsverkeer een sterke toename van het verkeer op de Lijnbaan. Zij had overigens ook gezien dat overtreders aan het eind van die week wel degelijk bekeurd werden.

De proef met het éénrichtingsverkeer duurt tot januari. Dan volgt een evaluatie en wordt besloten wat er definitief moet gebeuren met het verkeer op de Van der

Marckstraat.


Hans Roest heeft de allergrootste neus

wereldkampioen n Leiderdorper Hans Roes heeft zijn wereldkampioenschap geprolongeerd. Zaterdagavond in Langenbruck (Duitsland) versloeg zijn reukorgaan dat van zijn naaste concurrent met 4 millimeter. De neus van Roes meet een oppervlakte van 118,4 millimeter, en daar kwam niemand boven.

Het WK Grote Neuzen wordt eens per vijf jaar gehouden, en in 2011 was Roest ook al kampioen. "Mijn neus was vergeleken met toen zelfs nog 1,9 millimeter gegroeid", vertelt hij. Maar vergeleken met de vorige keer was belangstelling nu veel groter. "Overweldigend, zelfs de landelijke media hebben het opgepakt en de telefoon staat niet stil."

Hans Roest met de vrouwelijke kampioen, Margot Sikera uit Ingolstadt (Duitsland). | Foto: Ria Roest