Afbeelding
Foto: Frans Brocken

De haring is top dit jaar

HARINGPARTY n "We hebben hier de beste haring." Saskia van der Lugt van de Hollandsche Tuyn was er van overtuigd. Zij verkondigde het hoog op een stoel staande luid en duidelijk bij de aanvang van de jaarlijkse haringparty. Jaap Hartevelt, telg uit de gelijknamige beroemde Katwijkse haringfamilie, wilde haar niet tegenspreken. "De kwaliteit is inderdaad uitstekend. Beter nog dan vorig jaar", wist hij.

Tekst en foto: Frans Brocken

Zoals altijd was half Leiderdorp uitgelopen voor het jaarlijkse haringfeest bij de aloude Leiderdorpse herberg. In de nabijheid van de even historische Dorpskerk. De serveerders van de Hollandsche Tuyn liepen af en aan met dienbladen vol met het edele gerstenat. Gesponsord door Heineken en de club ondernemers die elk jaar hun relaties uitnodigen om van de verse Hollandse maatjesharing te genieten. Met een glaasje Corenwijn smaakte de haring nog beter. Ook burgemeester Laila Driessen en wethouder Kees Wassenaar genoten volop van de Hollandse maatjes. Het was als vanouds weer een supergeslaagd haringfeest, met dank aan de sponsors. Op de foto v.l.n.r. op de voorste rij: Jaap Ente van Gils (Euronet Autoruiten), Saskia van der Lugt (Hollandsche Tuyn), Corneel en Ronald Barendse en John Verhoog (Randstad Electrotechniek). Achter: Dick Dompeling (Zeta Telecom), Peter de Jong (Jumbo Super Oegstgeest), Joost Overdevest (Chalant ICT), Willem Bloemendaal (investeerder), Ron Barendse (Barendse Loodgieters).


Fietsen gevraagd voor vluchtelingen

noodopvang n In Leiderdorp blijkt een enorme bereidheid te bestaan om de vluchtelingen in de Noodopvang te voorzien van spullen. "Dagelijks krijgen wij en het COA vele aanbiedingen binnen", zegt Marlies van Beek van het Coördinatiepunt Vrijwilligers Noodopvang Leiderdorp. "Ik had niet verwacht dat het aanbod zo groot zou zijn. Ik word heel erg blij van deze steun en hulp."

Het aanbod is vaak groter dan de vraag. Bijvoorbeeld kinderkleding, speelgoed en knuffels voor de peuters en kleuters is op dit moment voldoende in huis.

Toch zijn er nog artikelen waarom de vluchtelingen zitten te springen. Zoals fietsen. De fietsen worden onder meer gebruikt om de kinderen naar school te brengen en om naar de Nederlandse taallessen te rijden in scholencomplex Doesmeer. De bewoners knappen oude fietsen zelf op. Oude rolstoelen zijn eveneens welkom. "Ook zijn we op zoek naar badpakken voor meisjes van 12 tot 17 jaar, voetballen en sportkleding", aldus Marlies.

Voor vragen of meer informatie: Coördinatiepunt Vrijwilligers Noodopvang Leiderdorp, Marlies van Beek, tel. 06 36310596