Vorig jaar werden de Vriendenfeesten op zondagmiddag afgesloten met de Unity NL tour. | Archieffoto: J.P. Kranenburg
Vorig jaar werden de Vriendenfeesten op zondagmiddag afgesloten met de Unity NL tour. | Archieffoto: J.P. Kranenburg Foto: Corrie van der Laan

Vriendenfeesten afgelast

VERVOLG VAN VOORPAGINA

"Een traditie wordt verbroken", zegt voorzitter Guido ten Hengel van de Vrienden van het Oude Dorp. Het doet hem pijn dat de Vriendenfeesten dit jaar niet doorgaan. Maar het kan niet anders, vertelt hij. De voorwaarden in de vergunning waren zodanig aangescherpt dat er niet mee te werken viel.

De kneep zit 'm in de feestelijkheden met (harde) muziek, zoals het Bierfest dat gepland stond voor de vrijdagavond, de Disco Classics Party op zaterdagavond en de Unity NL tour op zondagmiddag. De avondfeesten zouden al om half tien moeten stoppen, vertelt bestuurslid Jan Suijkerbuijk. "Wat natuurlijk onzin is, zo kan je geen feest organiseren." Andere onderdelen van het weekend, zoals het klootschietfestijn, de bakfietssale en de vriendenfair zouden op zich geen probleem zijn. "Maar het een kan niet zonder het ander", legt Suijkerbuijk uit, "de inkomsten van die feesten zijn hard nodig om de rest te financieren."

Er werd en wordt wel volop met de gemeente overlegd, "maar op een gegeven moment moet je de knoop doorhakken. Zelfs als het nog helemaal goed zou komen, is er geen tijd meer om alles nog op de rails te krijgen", aldus Ten Hengel.

Pas een paar maanden geleden werd duidelijk dat de vergunningverlening voor de Vriendenfeesten dit jaar een probleem zou zijn. Een gevolg van klachten over geluidsoverlast die na de vorige editie bij de gemeente binnen zijn gekomen, vermoeden de Vrienden. "Natuurlijk is er wat geluidsoverlast als je een feest geeft en door de harde wind van vorig jaar was de muziek verder weg te horen. Maar we hebben ons precies aan de vergunning gehouden, er was geen decibel geluid meer dan was toegestaan en we zijn keurig op tijd gestopt", zegt bestuurslid Michelle van der Meer. "Het aantal klachten viel overigens best mee, ze waren op de vingers van twee handen te tellen", vult Suijkerbuijk aan.

Ze hebben het idee dat vooral het Bierfest bij een aantal mensen verkeerd is gevallen. Dit op Beierse leest geschoeide feest werd als onderdeel van de Vriendenfeesten georganiseerd door de Leiderdorpse Maatjes, een groepje ondernemende Leiderdorpers dat ieder jaar via een evenement geld inzamelt voor lokale goede doelen. Het feest was een enorm succes, met 300 bezoekers en een opbrengst van bijna 2000 euro voor de goede doelen, maar heeft blijkbaar ook weerstand opgeroepen.

De Vrienden verhullen niet dat ze enorm balen van de hele gang van zaken. "Wij zijn een vrijwilligersorganisatie die geen cent subsidie krijgt. We organiseren gratis te bezoeken evenementen waarmee we alle doelgroepen in Leiderdorp proberen te bedienen, van jong tot oud. En vele honderden, wellicht duizenden mensen hebben plezier tijdens de Vriendenfeesten. Maar dat lijkt hier niet op te wegen tegen een paar klagers."

Toch geven ze het zeker niet definitief op. Na een vruchtbaar gesprek met burgemeester Driessen, afgelopen maandag, hebben ze goede hoop dat de Vriendenfeesten volgend jaar weer gewoon doorgang kunnen vinden. "In het eerste weekend van september 2017 gaan we weer knallen", belooft Ten Hengel.