Zingen op het Burchtplein tijdens de editie 2015 van 'Naar Zee, Naar Zee'. \ Foto: PR
Zingen op het Burchtplein tijdens de editie 2015 van 'Naar Zee, Naar Zee'. \ Foto: PR Foto: PR

'Naar Zee, Naar Zee!' draait om maritieme muziek

festival n Het Leids Zeemanskoor Rumor di Mare en de maritieme folkgroep Act of Mutiny uit Leiden organiseren op zaterdag 25 juni voor het vijfde jaar in Leiden een festival met maritieme muziek onder de naam 'Naar Zee, Naar Zee!'.

Het festival is niet alleen bedoeld voor liefhebbers van shanties en zeemansliederen. Het publiek kan ook op een verrassende wijze kennis maken met onverwachte maritieme muziek.

De officiële opening van het buitenfestival wordt verzorgd door de Leidse wethouder Robert Strijk (D66). Dat doet hij zingend op zaterdag 25 juni om 14.00 uur op het Burchtplein.

Daarna zijn er tot 17.30 uur optredens op het Burchtplein, het Hooglandse Kerkplein, op een rondvaartboot, in de BplusC bibliotheeklocatie Nieuwstraat en in café De Twee Spieghels in Leiden. De optredens worden verzorgd door 2Sheets2The Wind uit Wallonië, Pete Truin & Anna Cornish uit Engeland, Shantykoor Westzuidwest uit Gouda, Ytsje en Gjalt uit Fryslân, Act of Mutiny uit Leiden en Rumor di Mare ook uit Leiden

Het slotconcert is van 20.00 tot 23.00 uur in de Tuinzaal van de Sociëteit De Burcht aan de Burgsteeg 14 in Leiden.

De toegang gratis. Kijk voor meer informatie op www.naarzeenaarzee.nl.


Leiderdorpse boerderij decor toekomstroman

roman n Onlangs verscheen het achtste boek van Leiderdorper Hans van Hartevelt: 'De ontwrichting'. Deze roman gaat over cybercriminaliteit die het hele land plat legt en de sociale orde op zijn kop zet. Het boek speelt zich in onze regio af en kijkt tien jaar vooruit, wanneer de rondweg van Leiden klaar is en de Houtkamp, met inbegrip van Park Brasserie en de kinderboerderij, gesneuveld is. Het decor van het verhaal is de agrarische sector met als hoofdvestiging een boerderij aan de Ruigekade.

Waar is deze roman op gebaseerd?

"Op mijn interesse in de natuur en de agrarische sector en mijn fascinatie dat een klein groepje boeren in staat is hele volksstammen te voeden, maar daar slecht voor wordt betaald. Het boek komt ook voort uit ergernis aan buitensporige salarissen van werknemers die geen risico's lopen en gewoon in loondienst zijn. Vergelijk dat eens met het inkomen van de boer en de risico's die hij loopt. Hij mag blij zijn als zijn inkomen modaal is. En hij is grotendeels overgeleverd aan

De Leiderdorpse schrijver Hans van Hartevelt. | Foto: PR

externe factoren zoals het weer en een grillige overheid. In De ontwrichting mogen duur betaalde managers, om aan hun eten te komen, de grond omspitten… Daarnaast hoor je steeds vaker over hackers, over digitale bankroof, én over terreur. Ik denk vaak: Hoe kwetsbaar is onze digitale samenleving, als terroristen daarvan nu eens echt gebruik maakten?"

De roman speelt zich af over tien jaar; hoe reëel is het verhaal?

"Ik ben ervan overtuigd dat delen van de maatschappij volledig ontwricht zullen raken door computercriminaliteit en dat we dan pas écht beseffen hoe belangrijk voedselzekerheid is. Ik geloof dat een ineenstorting van de economie die niet meer zonder computers kan, zal leiden tot herbezinning op en herwaardering van onze primaire levensbehoefte – en dus ook van de boeren."

Wat kunnen wij burgers doen om te overleven?

"Individueel zal het moeilijk zijn om ons voor te bereiden op zo'n ontwrichting. Zonne-energie en windenergie zouden op microniveau van huishoudens natuurlijk wel voor enige zelfvoorzienigheid kunnen zorgen; dat is in elk geval winst."

Zit er een boodschap in je boek?

"Er zit geen boodschap in. Ik wil alleen het besef van onze afhankelijkheid van computers en onderwaardering van de producent van ons dagelijks voedsel overbrengen en de (groeiende) afstand die wij hebben tot de boer die ons uiteindelijk voedt."

Hoe loopt het af met de boer aan de Ruigekade?

"Dat verklap ik niet, ik kan hooguit zeggen dat supermarkten afhankelijk van hem zijn geworden, in plaats van dat de boer naar de pijpen van de tussenhandel danst."

Afbeelding