Afbeelding
Foto: PR

Scheepswerf Boot (deel 5)

Bijzondere schepen

Als men zich Leiderdorp uit de 19de en 20ste eeuw voor de geest probeert te halen, dan denken velen aan een agrarisch dorp met landbouw en veeteelt. Niets is minder waar. De industriële bedrijvigheid was vele decennia de grote werkgever voor Leiderdorp en directe omgeving. Een van deze industriële bedrijven was van 1877 tot 1979 de Scheepswerf Boot. Scheepswerf Boot heeft in deze 102 jaar veel gewone schepen gebouwd maar ook een aantal bijzondere vaartuigen.

Alhambra Flottante

In 1911 werd misschien wel het meest bijzondere schip gebouwd uit de geschiedenis van Scheepswerf 'De Hoop' van Gebr. Boot, te weten een drijvende bioscoop annex theater, in opdracht van de Parijse firma Leon Gaumont. De boot kreeg de naam Alhambra Flottante. 'Alhambra' had betrekking op het uiterlijk van de bovenbouw dat leek op een Oosters Paleis. 'Flottante' duidde aan dat het geen vaarschip was maar drijvende platform dat gesleept moest worden.

In het boek 'Scheepswerf Boot 1877-1979, Leiderdorp en Leiden' van Warner Veltman wordt de Alhambra Flottante als volgt beschreven:

"Het in de kleur van bruin zandsteen geverfde schip was 50 meter lang, 7,5 meter breed en 5,5 meter hoog. De ingang werd gevormd door een houten brug van vijf bij drie meter, waarboven als baldakijn Perzische tapijten hingen. Op het schip verhieven zich een grote ronde blauwgeverfde koepel en twee kleine koepels. De entree was in Arabische stijl gebouwd. De filmzaal bevatte 430 zitplaatsen en de met asbest bekleedde ijzeren wanden waren beschilderd met Arabische karakters. Achter in de zaal bevond zich de bar waar men een drankje kon nemen. De eerste voorstelling vond op 16 augustus 1911 plaats in Leiden op de Herensingel, waarna het schip door heel Nederland trok."

Op de foto onderaan deze rubriek is een oude foto van de bioscoopboot te zien.

Bekaka

De scheepswerf Boot kreeg ook opdrachten uit het buitenland voor bijzondere schepen. In 1953 kwam een order binnen van de Indonesische Marine voor de bouw van een patrouilleschip, genaamd de Bekaka, naar een vogelsoort in Indonesië.

Deze opdracht was opvallend gezien de toch moeilijke relatie met Indonesië direct na de onafhankelijkheid van het land. Het binnenhalen van deze order - in totaal werden er zes schepen op zes Nederlandse werven gebouwd - was wel het resultaat van de goede contacten van Pieter Boot als voorzitter van de 'Nederlandse Scheepsbouw Export Centrale'.

De Bekaka, 35 meter lang, werd ingericht voor de dienst in de tropen en voorzien van een mechanische ventilatie, een koelcel en twee koelkasten. Bovendeks waren de verblijven voor de commandant en de officieren en benedendeks was het verblijf voor de rest van de bemanning. Het bijzondere van order was dat Boot het schip geheel gebruiksklaar moest afleveren. Dit was inclusief inventaris, reddingmaterialen, linnengoed, serviezen e.d. Eén van de ex-medewerkers van werf zei: "Er is nog nooit zoveel aan een schip verdiend". De werf mocht alleen de bewapening niet leveren, die werd later in Indonesië aangebracht.

Rio Real

De goede contacten van Pieter Boot leverde halverwege de jaren vijftig de order voor een groot schip, de Rio Real, bestemd voor de Braziliaanse Marine met als thuishaven Rio de Janeiro. Het schip, met een lengte van 36 meter, werd uitgerust met twee 450 PK dieselmotoren en was bestemd voor het vervoer van zeshonderd kajuit- en dek-passagiers.

                                         Tekst: Bob Reidsma